На то упозорава консултантска фирма PwC позивајући се на сопствену студију објављену у понедељак.
Производња хране у глобалној потрошњи слатке воде сада учествује са две трећине, а у загађењу учествује са три четвртине. Уз то, наводи се у извештају, производи четвртину гасова стаклене баште.
С нагласком на расту људске популације, експерти PwC позивају на хитну промену начина производње намирница, упозоравајући да садашњи начин не може дугорочно да подмири потребе становништва, преноси дпа.
Украјинска криза је већ експонирала системску неравнотежу која је изазвала драматично поскупљење хране на светском тржишту. Кључни проблем је, међутим, нагли, вишедеценијски глобални раст потрошње меса, наводи PwC.
У овом тренутку, наиме, људи четири петине светске пољопривредне површине директно или индиректно користе за производњу меса, док месо покрива само 11 одсто глобалног уноса мереног калоријама.
Промена навика у исхрани је стога императив за ефикасније снабдевање светског становништва храном.
Чак и замена говедине пилетином може да преполови емисију угљен-диоксида при производњи меса, уз смањење потрошње воде за око 30 одсто. Ефекат би био још израженији масовним преласком људи на вегетаријанску или веганску исхрану.
Истовремено, ланци снабдевања морају бити ефикаснији, односно мање хране мора да пропадне пре него што стигне до потрошача – тренутно, око трећина све произведене хране се на концу баца због кашњења на путу од узимања приноса, до малопродаје.
PwC за побољшање ланца испоруке предлаже широку дигитализацију, на пример за оптимизована наводњавања и ђубрења, као и прецизно праћење хране до прераде и испоруке.
То све је део промена неопходних да растућа тражња за намирницама одрживо и без драматичног поскупљења остане задовољена, наводи PwC, пренео је Б92.