- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта ће се десити ако престанете да једете месо: Руски лекари упозоравају на последице

© Depositphotos.com / marischkaИпак, месо садржи и многе корисне састојке.
Ипак, месо садржи и многе корисне састојке. - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Пратите нас
Нутрициониста из Русије Људмила Денисенко упозорила је да потпуно избацивање меса из исхране може имати штетне последице по ваш организам.
Према њеним речима, уколико се одрекнете меса на дужи период, од шест месеци и више, могуће је да дође до дефицита феритина (протеин који служи за складиштење гвожђа) у организму, што прво доводи до прикривене, а затим и очигледне анемије.
Како је објаснила, уколико се из исхране избаци само месо на краћи период, али се задрже јаја, риба, млечни производи, онда се практично ништа неће променити у организму.
Међутим, уколико се одрекнете свих животињских беланчевина, јавља се ризик за дефицит витамина Б12, као и укупног протеина у крви, упозорава нутрициониста.
Према речима доктора медицинских наука, нутриционисте Маргарите Королеве, уколико у потпуности избаците из исхране месо, укључујући и месо живине, себе сте осудили на прерано старење.
Након 40. године можете из исхране црвено месо, али ипак задржите на јеловнику рибу, месо живине, морске плодове. То су такође извори протеина који ће се добро апсорбовати и попуњавати неопходне ресурсе у организму“, објаснила је Королева.
Раније је нутрициониста и гастроентеролог Ирина Бережна изјавила да је конзумација црвеног меса безбедна. Како каже, употреба од 400 до 500 грама црвеног меса недељно, под условом да нема контраиндикација, је потпуно безбедно за људски организам.
Дијета - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
РУСИЈА
Топ шест најопаснијих дијета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала