РУСИЈА

Медији: САД се надају да ће резолуцију о непризнавању референдума подржати макар 100 чланица УН

Власти Сједињених Америчких Држава се надају да резолуцију која не признаје резултате референдума у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Херсонској и Запорошкој области о уједињењу с Русијом неће подржати макар 100 од 193 државе-чланице Уједињених нација, преноси лист „Вашингтон пост“ позивајући се на високе америчке званичнике.
Sputnik
„У марту, када су САД први пут предложиле резолуцију Уједињеним нацијама (која осуђује почетак специјалне војне операције у Украјини), њу је подржала 141 земља. Ако број гласова за нову резолуцију буде мањи, то ће, вероватно, значити губитак дипломатских позиција“, наведено је у тексту „Вашингтон поста“.
Западне земље су припремиле резолуцију која треба да буде представљена Генералној скупштини Уједињених нација, а која не признаје референдуме о промени статуса четири области.
Према наводима извора Спутњика, САД и њихови партнери врше притисак на чланице Уједињених нација да гласају за усвајање резолуције, а према наводима „Вашингтон поста“, гласање ће бити одржано у среду.
Председник САД Џозеф Бајден је у последњих неколико месеци разговарао с лидерима Латинске Америке, Азије и Африке који заузимају неутрални став и наговарао их да осуде дејства руског руководста.
Како пише „Вашингтон пост“, Бајден је о том питању разговарао с премијером Индије Нарендром Модијем. Без обзира на то, међутим, поједини саговорници листа сматрају да је мала вероватноћа да ће се Моди супротставити Кремљу, с обзиром на блиске политичке и војне везе с Русијом.
Специјална операција у Украјини
Лавров о могућем састанку Путина и Бајдена: Москва никада није одбијала да комуницира
Коментар