- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: САД се надају да ће резолуцију о непризнавању референдума подржати макар 100 чланица УН

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерална скупштина Уједињених нација
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Власти Сједињених Америчких Држава се надају да резолуцију која не признаје резултате референдума у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Херсонској и Запорошкој области о уједињењу с Русијом неће подржати макар 100 од 193 државе-чланице Уједињених нација, преноси лист „Вашингтон пост“ позивајући се на високе америчке званичнике.
„У марту, када су САД први пут предложиле резолуцију Уједињеним нацијама (која осуђује почетак специјалне војне операције у Украјини), њу је подржала 141 земља. Ако број гласова за нову резолуцију буде мањи, то ће, вероватно, значити губитак дипломатских позиција“, наведено је у тексту „Вашингтон поста“.
Западне земље су припремиле резолуцију која треба да буде представљена Генералној скупштини Уједињених нација, а која не признаје референдуме о промени статуса четири области.
Према наводима извора Спутњика, САД и њихови партнери врше притисак на чланице Уједињених нација да гласају за усвајање резолуције, а према наводима „Вашингтон поста“, гласање ће бити одржано у среду.
Председник САД Џозеф Бајден је у последњих неколико месеци разговарао с лидерима Латинске Америке, Азије и Африке који заузимају неутрални став и наговарао их да осуде дејства руског руководста.
Како пише „Вашингтон пост“, Бајден је о том питању разговарао с премијером Индије Нарендром Модијем. Без обзира на то, међутим, поједини саговорници листа сматрају да је мала вероватноћа да ће се Моди супротставити Кремљу, с обзиром на блиске политичке и војне везе с Русијом.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Специјална операција у Украјини
Лавров о могућем састанку Путина и Бајдена: Москва никада није одбијала да комуницира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала