СВЕТ

Лукашенко: Наступило је време Азије, важно је не пропустити га

Наступило је време Азије, важно је то време не пропустити, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
Sputnik
„Може се рећи да је наступило време Азије. И врло је важно не пропустити то време“, рекао је Лукашенко наступајући на Самиту о сарадњи и изградњи поверења у Азији (ССПА), који се одржава у Астани.
Према његовим речима, ако се има у виду премештање средишта глобалне политике и економије у Азију, динамичног развоја трансконтиненталних економских веза, паневропских инфраструктурних и логистичких пројеката, никада није било актуелније даље ширење дијалога и сарадње држава ССПА.
„Каква ће бити конструкција новог светског поретка, где ће се оформити нови полови светске политике и какав ће бити будући баланс снага, у многоме зависи и од наше колективне воље и политичке одговорности. Данас је све то важно као никада раније, јер је реч о будућности наше деце и унука“, рекао је белоруски председник.
Лукашенко је додао да верује да ће Самит за сарадњу и изградњу поверења у Азији одиграти важну улогу у процесу усвајања одговорних одлука, које ће омогућити стварање мирне, предвидиве будућности.
„Белорусија је спремна да приђе том озбиљном послу како политички, тако и економски“, рекао је Лукашенко и нагласио да Минск Азију види као једног од приоритетних спољнополитичких партнера.
Према његовој оцени, систем обуздавања и стварања противтеже у европском региону пуца по шавовима и пропада.
„Ширење сарадње ОДКБ-а (Организације Уговора о колективној безбедности), ШОС-а (Шангајске организације за сарадњу) и ССПА може да положи моћан темељ како за успешан развој евроазијског простора, тако и за безбедност држава које учествују у тим организацијама. Можемо да постанемо добар пример сарадње за европски регион, у којем систем обуздавања и противтеже, створен деведесетих година прошлог века, пуца по шавовима и пропада“, рекао је Лукашенко.
Самит о сарадњи и изградњи поверења у Азији је међудржавни форум који је установљен на иницијативу Казахстана 1992. године. Његова делатност је усмерена на стварање услова за дијалог, доношење одлука и реализацију мера у области заштите безбедности у Азији. Уз Кувајт, који се Самиту прикључио ове године, на форуму учествује 28 држава које обухватају око 90 одсто територије и становништва Азије. Још осам земаља, укључујући Белорусију, као и пет међународних организација, међу којима су и Уједињене нације, имају статус посматрача.
СВЕТ
Ердоган: Свету је потребан нов систем глобалне безбедности
РУСИЈА
Путин: У свету се дешавају озбиљне промене, Азија почиње да игра кључну улогу
Коментар