- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лукашенко: Наступило је време Азије, важно је не пропустити га

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Наступило је време Азије, важно је то време не пропустити, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
„Може се рећи да је наступило време Азије. И врло је важно не пропустити то време“, рекао је Лукашенко наступајући на Самиту о сарадњи и изградњи поверења у Азији (ССПА), који се одржава у Астани.
Према његовим речима, ако се има у виду премештање средишта глобалне политике и економије у Азију, динамичног развоја трансконтиненталних економских веза, паневропских инфраструктурних и логистичких пројеката, никада није било актуелније даље ширење дијалога и сарадње држава ССПА.
„Каква ће бити конструкција новог светског поретка, где ће се оформити нови полови светске политике и какав ће бити будући баланс снага, у многоме зависи и од наше колективне воље и политичке одговорности. Данас је све то важно као никада раније, јер је реч о будућности наше деце и унука“, рекао је белоруски председник.
Лукашенко је додао да верује да ће Самит за сарадњу и изградњу поверења у Азији одиграти важну улогу у процесу усвајања одговорних одлука, које ће омогућити стварање мирне, предвидиве будућности.
„Белорусија је спремна да приђе том озбиљном послу како политички, тако и економски“, рекао је Лукашенко и нагласио да Минск Азију види као једног од приоритетних спољнополитичких партнера.
Према његовој оцени, систем обуздавања и стварања противтеже у европском региону пуца по шавовима и пропада.
„Ширење сарадње ОДКБ-а (Организације Уговора о колективној безбедности), ШОС-а (Шангајске организације за сарадњу) и ССПА може да положи моћан темељ како за успешан развој евроазијског простора, тако и за безбедност држава које учествују у тим организацијама. Можемо да постанемо добар пример сарадње за европски регион, у којем систем обуздавања и противтеже, створен деведесетих година прошлог века, пуца по шавовима и пропада“, рекао је Лукашенко.
Самит о сарадњи и изградњи поверења у Азији је међудржавни форум који је установљен на иницијативу Казахстана 1992. године. Његова делатност је усмерена на стварање услова за дијалог, доношење одлука и реализацију мера у области заштите безбедности у Азији. Уз Кувајт, који се Самиту прикључио ове године, на форуму учествује 28 држава које обухватају око 90 одсто територије и становништва Азије. Још осам земаља, укључујући Белорусију, као и пет међународних организација, међу којима су и Уједињене нације, имају статус посматрача.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
СВЕТ
Ердоган: Свету је потребан нов систем глобалне безбедности
Шести самит о сарадњи и мерама поверења у Азији - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
РУСИЈА
Путин: У свету се дешавају озбиљне промене, Азија почиње да игра кључну улогу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала