- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: Свету је потребан нов систем глобалне безбедности

© AP Photo / Turkish Presidency Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Архитектура система глобалне безбедности мора се поново изградити, свет представља више од пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација, изјавио је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган на Шестом Самиту о сарадњи и мерама поверења у Азији.

„Сматрамо да архитектура глобалне безбедности мора бити поново изграђена на основу новог становишта које је праведније и равноправније“, истакао је Ердоган на Самиту који се одржава у Астани.

Према његовим речима, Турска је последњих година много пута саопштавала да свет чини више од пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација.

Без дијалога у међународним односима

Председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев на Самиту је изјавио је да се нове геополитичке реалије негативно одражавају на стабилност целе Азије, ометају напоре за продубљивање економске интеграције.
Узбекистански председник је оценио да је приметно незабележно одсуство дијалога и поверења, као и растућа неизвесност у међународним односима.

„Све то подрива темеље мултилатералне сарадње, провоцира ескалацију сукоба и води до системских промашаја у светској економији“, додао је Мирзијојев.

Претходно је руски председник Владимир Путин је у обраћању учесницима Самита у Астани поручио да се у глобалној политици дешавају озбиљне промене, да свет постаје мултиполаран и да кључну улогу почиње да игра Азија. Он је позвао земље Азије да активније сарађују са међународном банком података у циљу супротстављања тероризму.
У главном граду Казахстана, Астани, од 13-14. октобра одржава се 6. Самит о сарадњи и изградњи поверења у Азији. Самит је међународни форум који обједињује државе азијског континента у циљу јачања сарадње ради обезбеђивања мира, безбедности и стабилности у Азији.
Тренутно, у састав Самита улази 27 чланица држава, док статус посматрача има 9 држава.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Специјална операција у Украјини
Ердоган: Циљ Турске је што скорије примирје у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала