РУСИЈА

Русија незадовољна радом Организације за забрану хемијског оружја

Русија је изразила незадовољство радом Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) на тему сиријског хемијског досијеа, изјавио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.
Sputnik
„И даље смо веома незадовољни методом рада секретаријата ОЗХО, који се у својим истрагама ослања на информације извора који представљају опозицију сиријској влади, прикупља њихове изјаве из даљине и на основу њих доноси закључке у стилу - врло вероватно и ту белетристику сматра непобитним доказима“, рекао је Пољански на седници Савета безбедности УН о Сирији.
Он је подвукао, да те методе нису толико неубедљиве, већ да директно нарушавају принципе ОЗХО. Оптужио је организацију да примењује двоструке стандарде и за неефикасност ретроспективних истраживања. Представник Русије је подвукао да ће, у случају да се не поради на грешкама, деградација ОЗХО бити неповратна.
Током априла 2017. године је сиријска опозиција саопштила да је 80 људи погинуло и 200 рањено у нападу хемијским оружјем на град Хан-Шејхун у провинцији Идлиб. За напад је оптужена сиријска војска, која је одбацила оптужбе и одговорност пребацила на милитанте и њихове покровитеље. САД нису показале доказе о кривици сиријске војске и нису се обазирале на позиве Русије да спроведе детаљну истрагу, извршиле су напад на сиријску војну базу Шајрат у ноћи 7. априла.
Запад је оптужио Дамаск за хемијски напад на сиријски град Дума у Источној Гути, који је, наводно, био 7. априла 2018. године и претио војним нападима.
СВЕТ
Руски центар: Терористи у Сирији спремају провокације, циљ - да буду оптужени Дамаск и Русија
Коментар