- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија незадовољна радом Организације за забрану хемијског оружја

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаКуће уништене у нападу терориста у сиријској провинцији Идлиб
Куће уништене у нападу терориста у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Русија је изразила незадовољство радом Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) на тему сиријског хемијског досијеа, изјавио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.
„И даље смо веома незадовољни методом рада секретаријата ОЗХО, који се у својим истрагама ослања на информације извора који представљају опозицију сиријској влади, прикупља њихове изјаве из даљине и на основу њих доноси закључке у стилу - врло вероватно и ту белетристику сматра непобитним доказима“, рекао је Пољански на седници Савета безбедности УН о Сирији.
Он је подвукао, да те методе нису толико неубедљиве, већ да директно нарушавају принципе ОЗХО. Оптужио је организацију да примењује двоструке стандарде и за неефикасност ретроспективних истраживања. Представник Русије је подвукао да ће, у случају да се не поради на грешкама, деградација ОЗХО бити неповратна.
Током априла 2017. године је сиријска опозиција саопштила да је 80 људи погинуло и 200 рањено у нападу хемијским оружјем на град Хан-Шејхун у провинцији Идлиб. За напад је оптужена сиријска војска, која је одбацила оптужбе и одговорност пребацила на милитанте и њихове покровитеље. САД нису показале доказе о кривици сиријске војске и нису се обазирале на позиве Русије да спроведе детаљну истрагу, извршиле су напад на сиријску војну базу Шајрат у ноћи 7. априла.
Запад је оптужио Дамаск за хемијски напад на сиријски град Дума у Источној Гути, који је, наводно, био 7. априла 2018. године и претио војним нападима.
Терориста Нусра фронта - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СВЕТ
Руски центар: Терористи у Сирији спремају провокације, циљ - да буду оптужени Дамаск и Русија
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала