СВЕТ

Кинески председник рекао америчком колеги која је главна црвена линија за Пекинг

Питање Тајвана је црвена линија у односима Пекинга и Вашингтона, поручио је председник Кине Си Ђинпинг америчком колеги Џозефу Бајдену на маргинама самита Г20 у Индонезији, објавио је сајт кинеског Министарства спољних послова.
Sputnik
„Кинески лидер је јасно ставио до знања да је питање Тајвана кључни интерес Кине, политичка основа и главна црвена линија коју нико не може да пређе“, наводи се у саопштењу.
Осим тога, кинески лидер је истакао да придржавање нормама међународних односа и трима заједничкин кинеско-америчким изјавама остаје најважнија заштита и осигурање односа између две земље.
Ситуација око Тајвана ескалирала је почетком августа, након што је острво посетила председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси. Кина је осудила ову посету, оцењујући је као подршку тајванском сепаратизму и након посете одржала велике војне вежбе у Тајванском мореузу. Председник Русије Владимир Путин назвао је Тајван саставним делом Кине, а посете представника САД острву као провокације.
Пекинг не признаје суверенитет Тајвана, сматра га својом покрајином и инсистира да се „политика једне Кине“ поштује у целом свету.
СВЕТ
Преломна Сијева порука која се неће свидети Западу
Коментар