- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески председник рекао америчком колеги која је главна црвена линија за Пекинг

© AP Photo / Alex BrandonПредседници Кине и САД, Си Ђинпинг и Џозеф Бајден, на састанку на маргинама самита Г20 у Индонезији
Председници Кине и САД, Си Ђинпинг и Џозеф Бајден, на састанку на маргинама самита Г20 у Индонезији - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Питање Тајвана је црвена линија у односима Пекинга и Вашингтона, поручио је председник Кине Си Ђинпинг америчком колеги Џозефу Бајдену на маргинама самита Г20 у Индонезији, објавио је сајт кинеског Министарства спољних послова.
„Кинески лидер је јасно ставио до знања да је питање Тајвана кључни интерес Кине, политичка основа и главна црвена линија коју нико не може да пређе“, наводи се у саопштењу.
Осим тога, кинески лидер је истакао да придржавање нормама међународних односа и трима заједничкин кинеско-америчким изјавама остаје најважнија заштита и осигурање односа између две земље.
Ситуација око Тајвана ескалирала је почетком августа, након што је острво посетила председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси. Кина је осудила ову посету, оцењујући је као подршку тајванском сепаратизму и након посете одржала велике војне вежбе у Тајванском мореузу. Председник Русије Владимир Путин назвао је Тајван саставним делом Кине, а посете представника САД острву као провокације.
Пекинг не признаје суверенитет Тајвана, сматра га својом покрајином и инсистира да се „политика једне Кине“ поштује у целом свету.
Кинески председник Си Ђинпинг на конгресу КПК - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
СВЕТ
Преломна Сијева порука која се неће свидети Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала