- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ненси Пелоси стигла на Тајван, Кина поново поручује: Они који се играју ватром – изгореће /видео/

© AP PhotoНенси Пелоси на аеродрому у Тајпеју
Ненси Пелоси на аеродрому у Тајпеју - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси допутовала је у Тајпеј, упркос кинеским упозорењима. Тајванска телевизија емитује директан пренос са аеродрома.
Посета делегације америчког Конгреса Тајвану „ни на који начин није у супротности” са дугогодишњом америчком политиком према острву, рекла је Пелоси по доласку у Тајпеј.
Како је истакла, Вашингтон наставља да се противи било каквим једностраним напорима да се промени статус кво.
„Посета наше делегације из Конгреса показатељ је недвосмислене америчке подршке демократији Тајвана“, поручила је Пелосијева на Твитеру.
Она је навела да ће се у разговорима са лидерима Тајвана „поновити подршка америчким партнерима и промовисати заједнички интерес, укључујући напредак слободног и отвореног региона Индо-Пацифик“.
„Наша посета није прва, и раније су делегације Конгреса долазиле у Тајпеј. Ово ни на који начин није контрадикторно са политиком САД, која се води Законом односима са Тајваном из 1979. Године“, написала је Пелосијева.
Закон о односима са Тајваном из 1979. године регулише америчке односе са острвом, не захтева да САД интервенишу војно у случају кинеске „инвазије“, већ налаже да се Тајвану пруже ресурси да се сам брани, као и да се спрече било какве унилатералне промене његовог статуса од стране Пекинга.
У међувремену, Бела кућа је саопштила да није одговорна за путовање Пелосијеве на Тајван.

Оштар протест Кине: То је веома опасна игра ватром

Кина је одмах по доласку Пелосијеве на Тајван изразила одлучан протест због њене посете и оштро осудила тај потез.
У саопштењу Министарства спољних послова Кинекоје је пренела Кинеска централна телевизија констатује се да посета Ненси Пелоси Тајвану представља велику политичку провокацију.
„Игноришући одлучан протест и озбиљно саопштење Кине, председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси је 2.августа посетила кинески Тајван, озбиљно кршећи принцип једне Кине и три заједничка кинеско-америчка саопштења“, наводи се у тексту.
Истовремено се додаје да је посета Пелосијеве извршила озбиљан утицај на политичку основу кинеско-америчких односа, озбиљно је нарушила суверенитет и територијални интегритет Кине, озбиљно је поткопала мир и стабилност у Тајванском мореузу и послала погрешан сигнал сепаратистичким снагама које се залажу за „независност Тајвана“.
Истиче се да је питање Тајвана „најважније и најосетљивије питање у кинеско-америчким односима“.
„Главни узрок нове рунде напетости је у томе што тајванске власти и САД стално мењају статус кво“, прецизирано је у саопштењу.
Кинеска страна додаје да су се власти Тајвана више пута обраћале САД за помоћ у постизању независности.

„Америчка страна покушава да искористи Тајван за обуздавање Кине. Они стално изврћу значење принципа 'једне Кине' јачањем званичних контаката са Тајваном и подржавајући његову сепаратистичку активност. То је веома опасна игра ватром. Они који се играју ватром – изгореће“, поручује Министарство спољних послова Кине.

Кина позива САД да престану да играју на „карту Тајвана“ и да престану да користе Тајван у покушају да контролишу Кину, да престану да се мешају у послове Тајвана и унутрашње послове Кине, а такође да престану да подржавају сепаратистичке снаге које се залажу за независност Тајвана.
Пекинг такође позива Вашингтон да поштује принцип „једне Кине“, да извршава преузете обавезе и да „не иде опасним и погрешним путем“.
Као одговор на посету Ненси Пелоси Тајвану, Кина ће предузети све неопходне мере за одлучну заштиту државног суверенитета и територијалног интегритета.
„Одговорност за све последице сносиће САД и сепаратистичке снаге које се залажу за независност Тајвана“, наводи се у саопштењу.
Пекинг поручује да је питање Тајвана искључиво унутрашње питање Кине, те да „ниједна друга страна нема право да буде судија по том питању“.

Тајван: Посета доказ челичне подршке САД

Тајванско Министарство спољних послова саопштило је да посета Пелосијеве тој земљи показује челичну подршку САД Тајвану.
Министарство је изразило најискренију добродошлицу Ненси Пелоси, наводећи да ће њена посета допринети побољшању односа Тајвана и САД, пренео је Ројтерс.
Истовремено је из кабинета тајванског председника саопштено да се Тајван нада да ће посета Пелосијеве допринети продубљивању сарадње две земље, као и миру и стабилности у региону Индо-Пацифика.

Кинеска војска неће седети скрштених руку

Портпарол кинеског Министарства одбране Тан Кефеи саопштио је раније да ће посета председнице Представничког дома острву нарушити принцип „једне Кине“, нашкодити односима у војној сфери и довести до заоштравања ситуације.
Према његовим речима, „кинеска војска неће седети скрштених руку и свакако ће предузети све мере да заустави спољно мешање“.
Раније су медији јавили да су кинески ловци Су-35 кренули су ка Тајванском мореузу, док су у ваздух били подигнути и амерички авиони.
Председници САД и Кине, Бајден и Синђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
СВЕТ
Си Ђинпинг упозорио Бајдена: Ко се игра ватром, сигурно ће изгорети
Кинекси тенкови - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СВЕТ
Кинеска војска у стању повишене борбене готовости
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала