РУСИЈА

Азербејџан подржао пројекат изградње гасног хаба у Турској

Министар енергетике и природних ресурса Турске Фатих Донмез изјавио је да су Азербејџан и низ других земаља подржали пројекат изградње гасног чворишта у земљи, који је раније предложила Русија.
Sputnik
„Председник Азербејџана Илхам Алијев изразио је подршку том пројекту“, рекао је Донмез за телевизију „24ТВ“.
Како је додао, Анкара се нада да ће Азербејџан учествовати у пројекту гасног хаба.
„Захваљујући изградњи чворишта, постаћемо не само дистрибутивни центар, него и центар за продају гаса. Постоје земље које нас подржавају, како по питању производње гаса, тако и његове продаје. Биће нам драго ако Азербејџан буде учествовао у пројекту као земља извозник гаса", казао је турски министар.
По речима Донмеза, крајем недеље ће у Истанбул допутовати азербејџанска делегација са којом ће се разговарати о пројекту гасног чворишта, док је планирано да се у фебруару следеће године у Истанбулу одржи конференција на коју ће бити позвани потрошачи и добављачи гаса у Европу.
Раније су председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган наложили да се детаљно и брзо разради питање изградње гасног чворишта у Турској. Путин је изјавио да би гасни хаб у Турској могао би бити не само платформа за испоруке тог енергента, него и за утврђивање његове цене без икакве политичке обојености.
О томе ко разара најважнији пројекат Русије и Европе, гасоводе "Северни ток", говорила је у својој ауторској емисији "Мој поглед на Русију" главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић:
СВЕТ
Турски министар: Гасни хаб биће највероватније у Тракији
Коментар