- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин пренео Ердогану идеју о успостављању гасног хаба у Турској

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Русије Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Гасни хаб у Турској могао би бити не само платформа за испоруке тог енергента, него и за утврђивање његове цене без икакве политичке обојености, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
„Могли бисмо мирно да регулишемо цене на нормалном, тржишном нивоу, без било какве политичке обојености“, рекао је Путин током састанка с турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у Астани, на маргинама Самита о сарадњи и изградњи поверења у Азији.
Руски лидер је турског колегу информисао о идеји успостављања гасног хаба у Турској, о којој је било речи на дводневном скупу „Руска енергетска недеља" у Москви.
„Јуче, на 'Руској енергетској недељи', након консултација с вашим министром енергетике и с руководиоце компаније 'Ботас', договорили смо се с 'Гаспромом', и ја сам то рекао јавно: ако су Турска и наши потенцијални купци из других земаља заинтересовани, могли бисмо да размотримо могућност изградње још једног гасног система и стварања гасног хаба на територији Турске за продају гаса другим, трећим земљама. Пре свега, наравно, европским“, рекао је Путин.
Он је у среду изјавио да би Русија могла да премести транзит гаса са „Северних токова“ у регион Црног мора и Турску, а министар енергетике и природних ресурса Турске Фатих Донмјоз је, коментаришући тај предлог, изјавио да је то технички изводљиво и да треба да буде детаљно проучено.

Турска најпоузданији партнер за транзит гаса

Према Путиновој оцени, Турска се показала као најпоузданији партнер за транзит енергената у Европу.
„Испоруке наших енергената, укључујући гас, теку у пуном обиму, у складу с вашим захтевима. Остварујемо и транзит кроз Турску у европске земље. Турска се показала као најпоузданија маршрута за испоруке, чак и у Европу“, нагласио је Путин.
Председник Русије је посебно коментарисао проблем формирања цена енергената и утицај политичких одлука на њихово утврђивање. Према његовом мишљењу, гасни хаб у Турској не би био само платформа за испоруке гаса, него и за утврђивање његове цене, без политичких утицаја.
„Питање формирања цена је веома важно питање. Оне су данас астрономске“, рекао је Путин.
Руски лидер је са задовољством констатовао да гасовод „Турски ток“ успешно ради.
„Као што сте чули, и њега су покушали да дигну у ваздух... Ипак, хвала богу, то се није догодило, он успешно ради“, рекао је Путин који је у понедељак, на оперативном саветовању са члановима Савета безбедности Русије саопштио да је Кијев покушао да изазове експлозију на једној од деоница система за транспорт гаса „Турски ток“.
Путин је, такође, оценио да комуникација Москве и Анкаре на највишем државном нивоу даје одличне резултате и да се сви договори испуњавају.
„Без обзира на све потешкоће у вези са санитарним и политичким ограничењима, ми ипак проналазимо могућност да се редовно сусрећемо, да разговарамо. То даје одличне резултате, морам да приметим. Испуњени су сви наши договори, постигнути током Ваше посете Сочију у августу ове године“, истакао је Путин.

Жито и даље не стиже до најсиромашнијих земаља

Говорећи о „прехрамбеном споразуму“, који су 22. јула у Истанбулу потписали представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација, ради решавања проблема у испорукама украјинских и руских прехрамбених производа на светско тржиште, Путин је указао на то да и даље веома мала количина житарица који се извезе из украјинских лука одлази тамо где је најпотребнија, односно у најсиромашније земље.
„Истина, мала количина, нажалост, иде преко програма Уједињених нација у земље у развоју, у најсиромашније земље. Међутим, шта је ту је. То решавају Уједињене нације“, рекао је Путин.
Председник Турске је рекао да се нада да ће Турска и Русија успети да осигурају испоруку руских пољопривредних производа земљама којима су они неопходни.
„За нас је важно да се ти производи достављају управо земљама којима су нужни. Чак и ако ти заједнички потези Турске и Русије узнемире поједине познате кругове, они ће, ипак, обрадовати земље којима су нужни. Наша одлучност, преговори наших колега у вези с тим су веома важни, они учвршћују наше односе“, рекао је турски лидер.
Ердоган је додао да је с руским колегом разговарао о изградњи друге нуклеарне електране у турском граду Синопа, уз оцену да је реч о пројекту који је важан за задовољење турских потреба за електричном енергијом.
Директор Гаспрома Алексеј Милер - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
РУСИЈА
Милер: Постоје и боља решења од обнове „Северног тока“ – пренос капацитета у Црно море
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала