- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Азербејџан подржао пројекат изградње гасног хаба у Турској

© AP Photo / Turkish Defence MinistryТурски брод "Фатих" за бушење у источном Медитерану код Кипра
Турски брод Фатих за бушење у источном Медитерану код Кипра - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2022
Пратите нас
Министар енергетике и природних ресурса Турске Фатих Донмез изјавио је да су Азербејџан и низ других земаља подржали пројекат изградње гасног чворишта у земљи, који је раније предложила Русија.
„Председник Азербејџана Илхам Алијев изразио је подршку том пројекту“, рекао је Донмез за телевизију „24ТВ“.
Како је додао, Анкара се нада да ће Азербејџан учествовати у пројекту гасног хаба.
„Захваљујући изградњи чворишта, постаћемо не само дистрибутивни центар, него и центар за продају гаса. Постоје земље које нас подржавају, како по питању производње гаса, тако и његове продаје. Биће нам драго ако Азербејџан буде учествовао у пројекту као земља извозник гаса", казао је турски министар.
По речима Донмеза, крајем недеље ће у Истанбул допутовати азербејџанска делегација са којом ће се разговарати о пројекту гасног чворишта, док је планирано да се у фебруару следеће године у Истанбулу одржи конференција на коју ће бити позвани потрошачи и добављачи гаса у Европу.
Раније су председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган наложили да се детаљно и брзо разради питање изградње гасног чворишта у Турској. Путин је изјавио да би гасни хаб у Турској могао би бити не само платформа за испоруке тог енергента, него и за утврђивање његове цене без икакве политичке обојености.
О томе ко разара најважнији пројекат Русије и Европе, гасоводе "Северни ток", говорила је у својој ауторској емисији "Мој поглед на Русију" главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић:
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
СВЕТ
Турски министар: Гасни хаб биће највероватније у Тракији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала