ЖИВОТ

Археолози у Кини ископали 16 житница старих 6.000 година /фото/

Кинески археолози су у провинцији Хенан открили скуп од 16 древних житница које припадају касном периоду Јангшао културе, неолитске културе која датира од пре 5.000-7.000 година.
Sputnik
Темељи 16 житница пронађени су на археолошком налазишту Хуангшан у граду Нанјанг и датирају из касног периода Јангшао културе, према подацима Института за културно наслеђе и археологију провинције Хенан, преноси Археоњуз.
Откриће пружа доказе о успешној трговини током тог периода, и представља важан материјал за анализу друштвених услова и цивилизацијске еволуције током Јангшао културе. Темељи просторија су округли или овални, спољашњег пречника од 2,3 метра до три метра и унутрашњег пречника два метра.
Зграде су биле састављене од темеља, зидова и слојева отпорних на влагу. Око рушевина стамбених објеката пронађене су житнице, као и радионице за жад и камен, које датирају из истог периода, рекао је Ма Јунцаи, истраживач Института Хенан.

„Семе крмног биља се ретко открива у рушевинама, што указује на то да локација можда није била пољопривредна производна локација и да су извори хране за локално становништво долазили однекуд или путем трговине“, приметио је Ма.

Површина ископавања на археолошком налазишту Хуангшан достигла је укупно 2.700 квадратних метара.
ЖИВОТ
Научници открили још 168 мистериозних геоглифа у пустињи Наска /фото/
Коментар