- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Научници открили још 168 мистериозних геоглифа у пустињи Наска /фото/

© PixabayНаска линије у Перуу
Наска линије у Перуу - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Групу од преко 160 геоглифа открили су истраживачи са јапанског Универзитета Јамагата и њихове колеге из Перуа у познатој области Наска линија које се налазе на Унесковој листи светске културне баштине а које су и данас мистерија. На новооткривеним цртежима приказани су људи, камила, птица, мачке и змије као и једноставне линије и облици.
Oткако су постали познати касних ‘20-их, чувене линије и цртежи који представљају људске облике, животиње и геометријске облике и покривају суве и сушне пустиње Наске и Палпе фасцинирали су археологе, антропологе, истраживаче и све оне који су заинтересовани за древне америчке културе.
Истраживачи и обожаваоци су износили различите хипотезе како би дали смисао овим мистериозним цртежима. Нагађало се да би то могла бити нека врста пута, пројекти за наводњавање, слике којима дивљења боговима, а постоје теорије које сугеришу да би то могле бити писте за ванземаљске летелице.
Сада је тим јапанских научника са Универзитета Јамагата открио 168 нових великих геоглифа, нацртаних на падинама и пустињским брдима, веома близу линија Наске. Тим, предвођен Масатом Сакаијем, шефом Одељења за културну антропологију и андску археологију, направио је ово невероватно откриће уз помоћ локалних археолога и снимака из ваздуха које су обезбедили дронови.
„Укупно смо пронашли 168 фигура: око 50 људских, као и птица, мачака, змија и много линеарних и трапезних фигура“, рекао је Сакаи, који је такође истакао откриће керамичких комада.
Од почетка истраживачког пројекта (који је почео 2004. и настављен на терену 2010. године) и који има за циљ да заштити ове наслаге и разуме сврху за коју су створене све ове линије, јапански научници су лоцирали 358 фигура.

Вештачка интелигенција

„Да бисмо заштитили линије, морамо да знамо њихову тачну локацију како не би постале куће и да локалци не би користили ово подручје за пољопривреду“, каже Сакаи.
Истраживач сматра да су линије коришћене искључиво за обележавање путева и стаза. Он је истакао да је за његов пројекат коришћена вештачка интелигенција да покушава да пронађе образац који помаже истраживачима да схвате шта треба да се саопште ови облици, нешто што би традиционалним истраживачким методама трајало дуго.
Ове фигуре можемо пронаћи на путевима и стазама, тако да желимо да разумемо комбинације да бисмо знали шта желе да изразе“, објашњава Сакаи за Националну географију.
Линије Наске тренутно чине скуп од стотина геометријских фигура, животиња или биљака, од којих су неке толико репрезентативне да су постале симбол овог подручја, као што су паук, мајмун и колибри, као и кондор, пеликан , галеб, пуж, кит, змија и лама. Исто тако, овај локалитет, који се налази на јужној обали Перуа, један је од најпосећенијих где туристи из целог света прелећу изнад њих.
Туристи посматрају Наска линије у Перуу. Ови геоглифи могу да се виде само са врхова околних планина или из авиона - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2020
Мистериозни цртеж у пустињи откривен после два миленијума /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала