- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Археолози у Кини ископали 16 житница старих 6.000 година /фото/

CC0 / Pixabay / Археолошка ископавања — илустрација
Археолошка ископавања — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
Кинески археолози су у провинцији Хенан открили скуп од 16 древних житница које припадају касном периоду Јангшао културе, неолитске културе која датира од пре 5.000-7.000 година.
Темељи 16 житница пронађени су на археолошком налазишту Хуангшан у граду Нанјанг и датирају из касног периода Јангшао културе, према подацима Института за културно наслеђе и археологију провинције Хенан, преноси Археоњуз.
Откриће пружа доказе о успешној трговини током тог периода, и представља важан материјал за анализу друштвених услова и цивилизацијске еволуције током Јангшао културе. Темељи просторија су округли или овални, спољашњег пречника од 2,3 метра до три метра и унутрашњег пречника два метра.
Зграде су биле састављене од темеља, зидова и слојева отпорних на влагу. Око рушевина стамбених објеката пронађене су житнице, као и радионице за жад и камен, које датирају из истог периода, рекао је Ма Јунцаи, истраживач Института Хенан.

„Семе крмног биља се ретко открива у рушевинама, што указује на то да локација можда није била пољопривредна производна локација и да су извори хране за локално становништво долазили однекуд или путем трговине“, приметио је Ма.

Површина ископавања на археолошком налазишту Хуангшан достигла је укупно 2.700 квадратних метара.
Наска линије у Перуу - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
ЖИВОТ
Научници открили још 168 мистериозних геоглифа у пустињи Наска /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала