КУЛТУРА

Зашто ће 2023. бити најбоља година српског филма у овом веку

Годину за нама памтићемо по добрим филмовима и то је можда најбоља година за српски филм у овом веку, а следећа година могла би бити још боља, сматра директор Филмског центра Србије Гордан Матић.
Sputnik
У 2022. години имали смо филмове на највећим фестивалима: филм Милоша Пушића „Хероји радничке класе“ приказан је у Берлину, филм „Брана“, мањинска српска копродукција, у Кану, „Да ли сте видели ову жену“ у Венецији, а српски филмови су приказани и у Локарну и Амстердаму и присутни су били на највећим светским фестивалима.

Успешна 2022. а следећа вероватно најбоља филмска година у овом веку

С друге стране, 2022. је била прилично успешна бокс-офис година са филмовима „Лето кад сам научила да летим“ са скоро 200.000 продатих улазница у биоскопима, „Златни дечко“ са више од 170.000 и једним бројем филмова који су близу 100.000.
„Следеће године мислим да нас очекује најбоља година у овом веку по квалитету филмова. Имамо велики број добрих филмова, сваке године имамо неколико изузетних и то је неоспорно, а 16 филмова који су завршили снимање или су врло близу краја мислим да ће имати јако добар фестивалски живот и добре резултате на бокс офису. Питање усклађивања једног и другог веома је интересантно и први пут ћемо имати изазов како ће реаговати дистрибутерске куће и приказивачи кад имају велики фонд добрих филмова“, каже Матић за „Орбиту културе“.
КУЛТУРА
Радивоје Андрић добитник награде „Живојин Жика Павловић“ за филм „Лето кад сам научила да летим“
Оно што је занимљиво и што је већ постало идентитет наше кинематографије је разноликост у темама и ауторском приступу филмовима, додаје Матић.
„Оно што јесте српски филм данас, то је што не знате шта да очекујете, шта се крије под тим `српски филм данас`. То ми је један директор великог светског фестивала рекао прошле године: 'Ми кад добијемо пријаву из Румуније, Бугарске или Хрватске, отприлике знамо шта можемо да очекујемо, али кад стигне из Србије, то може да буде било шта'. И то је можда одлика ове генерације која сада ствара, та разноликост и ауторским изразима редитеља и продуцентским поступцима код одређених пројеката“.

Нови Шијан, наставак „Муња“, генерацијски филмови

Половина филмова који би требало да буду завршени 2023. има потенцијал да се појави на великим светским фестивалима, а друга половина биће јако интересантна гледаоцима у биоскопима, оцењује Матић.
Међу филмовима које ћемо гледати 2023. су и ново остварење Слободана Шијана које је неколико пута мењало наслов, а тренутни наслов је „Буди бог с нама“. Затим, ту је и наставак култног филма „Муње“, намењен пре свега бокс-офисима, за који директор ФЦС каже да „је нешто што сви очекујемо да се лепо исмејемо и забавимо и да га гледамо по два пута“. Ту су и филмови Луке Бурсаћа „Видеотека“, Стевана Филиповића „Поред тебе“, Косте Ђорђевића „Жал“ који се генерацијски обраћају публици.
Директор Филмског центра Србије очекује у 2023. години пристојну гледаност домаћих филмова која ће зависти и од стратегије продуцентских кућа, датума уласка у биоскопе, фестивалског живота и мисли да ће први пут после много година наши дистрибутери имати главобољу и креативну расправу кад ће који филм да пусте у биоскопе.
КУЛТУРА
Редитељ филма „Усековање“: После награда у Москви делује као да смо прешли игрицу
Коментар