СВЕТ

Хаос у Мексику после хапшења Ел Чаповог сина: Убијени безбедњаци, нападнут аеродром /видео, фото/

Хапшење Овидија Гузмана Лопеза званог Миш, сина познатог нарко боса Хоакина Ел Чапа Гузмана, изазвало је прави хаос у мексичкој држави Синалоа. Припадници познате нарко банде поставили су учине блокаде, убили тројицу припадника снага безбедности, напали локални аеродром и погодили два авиона из ватреног оружја.
Sputnik
Овидио Гузман-Лопез, који је за себе рекао да је наследник на месту вође очевог нарко картела Синалоа, ухапшен је у граду Кулијакану и пребачен у Мексико сити
После његовог хапшења уследио је прави улични рат у држави Синалоа. Припадници банди поставили су уличне блокаде, палили возила, а на улице су изведене јаке безбедносне снаге, међу којима и војне јединице. Нападнут је и локални аеродром, и том приликом су два авиона погођена из ватреног оружја, један непосредно пред полетање. Више од 100 летова је отказано на три аеродрома у Синалои.
Државни гувернер је рекао јуче да је 18 људи примљено у болницу. У размени ватре нарко-банди и снага безбедности, убијена су три безбедњака.
Локални медији јављају да су припадници нарко банди пуцали из оружја великог калибра на два хеликоптера и транспортни авион мексичког ваздухопловства, који је оштећен приликом слетања и запалио се. По њиховим извештајима, број жртава није коначан.
Локална власт је позвала људе да остану у затвореном простору, а школе и административне канцеларије су затворене због могућег насиља.
Овидио Гузман-Лопез, познат по надимку Миш, оптужен је да је водио фракцију озлоглашеног нарко картела Синалоа, изјавио је министар одбране Луис Кресенисио Сандовал.
Овидио Гузман Лопез
Његов отац Хоакин Гузман звани Ел Чапо служи доживотну робију у САД након што је проглашен кривим 2019. године за трговину дрогом и прање новца.
Овидио Гузман накратко је био ухапшен и 2019. године, али је брзо пуштен да би се окончало насиље које је у знак одмазде починила његова нарко банда.
САД су понудиле награду од пет милиона долара за информације које би довеле до хапшења или осуде Овидија, а његово хапшење долази пред одржавање самита северноамеричких лидера у Мексико Ситију следеће седмице, којем ће присуствовати и амерички председник Џозеф Бајден и на којем су питања безбедности на дневном реду.
1 / 7
Нереди у Мексику после хапшења Ел Чаповог сина
2 / 7
Нереди у Мексику после хапшења Ел Чаповог сина
3 / 7
Нереди у Мексику после хапшења Ел Чаповог сина
4 / 7
Нереди у Мексику после хапшења Ел Чаповог сина
5 / 7
Нереди у Мексику после хапшења Ел Чаповог сина
6 / 7
Нереди у Мексику после хапшења Ел Чаповог сина
7 / 7
Нереди у Мексику после хапшења Ел Чаповог сина
Један од мексичких званичника рекао је да ће се Гузманово хапшење вероватно показати као добродошло за односе између САД и Мексика уочи Бајденове посете, пише Ројтерс.
Кулијакан у ком је Овидио Гузман ухапшен, сматра се седиштем нарко картела Синалоа, једне од најмоћнијих организација за кријумчарење наркотика на свету.
Ухапшена супруга краља дроге: Лепотица „пала“ због наркотика и бекства из затвора /видео, фото/
Прљави веш Барака Обаме: САД испоручиле нарко—картелима 2.000 аутомата
Коментар