ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ

Шведска се придружује европском систему ПВО

Шведска намерава да се придружи европском систему противваздушне одбране о чијем формирању су се прошле године договориле земље-чланице НАТО-а, саопштио је шведски премијер Улф Кристерсон, говорећи на конференцији „Народ и одбрана“.
Sputnik
Како пише портал „The Local Sweden“ „Кристерсон је рекао да ће се Шведска придружити иницијативи 15 земаља за стварање заједничке противракетне одбране која је покренута на састанку министара одбране НАТО-а у октобру под називом „Европски небески штит“.
Према његовим речима, Шведска треба да допринесе НАТО-у „новим капацитетима“, укључујући својим ваздухопловством и противваздушном одбраном.
Политичар је навео да је земља такође спремна да уз помоћ копнених борбених јединица допринесе одбрани Северноатлантске алијансе, пре свега балтичких земаља.
У октобру прошле године Немачка и 13 земаља-чланица НАТО-а потписале су декларацију о стварању напреднијег европског система противваздушне одбране. Ади се о декларацији о такозваној иницијативи Европски небески штит. На иницијативу Берлина, он би требало да помогне да се попуне постојеће празнине у тренутном европском систему ПВО.
Коментар