- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Шведска се придружује европском систему ПВО

CC BY-SA 2.0 / arctic_council/Flickr / Зграда Министарства спољних послова Шведске
Зграда Министарства спољних послова Шведске - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
Шведска намерава да се придружи европском систему противваздушне одбране о чијем формирању су се прошле године договориле земље-чланице НАТО-а, саопштио је шведски премијер Улф Кристерсон, говорећи на конференцији „Народ и одбрана“.
Како пише портал „The Local Sweden“ „Кристерсон је рекао да ће се Шведска придружити иницијативи 15 земаља за стварање заједничке противракетне одбране која је покренута на састанку министара одбране НАТО-а у октобру под називом „Европски небески штит“.
Према његовим речима, Шведска треба да допринесе НАТО-у „новим капацитетима“, укључујући својим ваздухопловством и противваздушном одбраном.
Политичар је навео да је земља такође спремна да уз помоћ копнених борбених јединица допринесе одбрани Северноатлантске алијансе, пре свега балтичких земаља.
У октобру прошле године Немачка и 13 земаља-чланица НАТО-а потписале су декларацију о стварању напреднијег европског система противваздушне одбране. Ади се о декларацији о такозваној иницијативи Европски небески штит. На иницијативу Берлина, он би требало да помогне да се попуне постојеће празнине у тренутном европском систему ПВО.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала