СПОРТ

С новим рекордом у нову недељу, где ће систем тврдити да Ђоковић није најбољи

Новак Ђоковић освојио је турнир у Аделејду из серије 250, поставио је и нови рекорд по броју мечева са играчима из Топ 10 и највећим процентом победа, али систем још једном показао колико је погрешан. Наиме, најбољи српски тенисер је и даље пети на најновијој АТП ранг листи.
Sputnik
Назвати Новака Ђоковића најбољим тенисером планете и то написати, је апсолутно исправно и тачно, али је у истом тренутку и погрешно.
Како? Па врло лако, пошто АТП ранг листа каже да је Србин тек пети на свету када су бодови у питању, без обзира на то што ниже победе, где год да се појави и нико му не може ништа, укључујући и оне који су испред њега на ранг-листи.
До неправде је дошло због великог броја одузетих бодова, пре свега на Аустралијан опену, америчим Мастерсима и УС опену, где Новак није имао прилику да учествује јер није вакцинисан, а самим тим није могао ни да брани силне титуле и бодове.
СПОРТ
„Скромност и једноставност, то је Новак!“ – Јерик из Казахстана за Спутњик о љубави према Ђоковићу
То се одразило да се сроза до осмог места на АТП листи, јер је систем, слободно речено – накарадан, али то није омело великог шампиона да код њега, по ко зна који пут проради чувени српски инат.
Е, онда је кренуло његово „пењање“ на поменутој листи, где Новак заузима пето место, баш као и на крају 2022. године.
Ђоковић овог понедељка има 5.070 бодова, увећао је свој салдо за 250 бодова захваљујући трофеју у Аделејду, док је на трону остао и даље 19-годишњи Шпанац Карлос Алкарас са 6.820 поена.
Иза њега налази се још један Шпанац – Рафаел Надал са 5.770 бодова, трећи је Норвежанин Каспер Руд са 5.720 бодова, а четврти Грк Стефанос Циципас5.715.
У Топ 10 тенисера света налазе се још Рус Андреј Рубљов са 3.930 бодова, он је забележио скод од два места, док је Канађанин Феликс Оже-Алијасим склизнуо на седму позицију (3.895), а Рус Данил Медведев је осми рекет света са 3.860 бодова.
Американац Тејлор Фриц је девети на поменутој листи са 3.545 бодова, а Данац Холгер Руне забележио је напредак од једног места, те је десети играч света са 2.876 бодова.
Још једна потврда колико је читав тениски систем од појаве вируса корона, обесмишљен можда се и најбоље огледа у томе да је Новак тријумфом у Аделејду оборио још један од рекорда у низу.
Наиме, надмашио је број мечева са највише играча из Топ 10. До сада је био изједначен са Роџером Федерером – 347, а Ђоковић сада има један више у Опен ери!
И не само што је одиграо 348 мечева са играчима из Топ 10, него има убедљиво најбољи проценат остварених победа – 69 одсто, док је пензионисани Швајцарац други са учинком од 65 одсто.
И после нека неко каже, или нека се дрзне да исправи оног ко за Новака Ђоковића каже најбољи тенисер света!
Њему на част...
СПОРТ
Три разлога због којих је Новаков тријумф у Аделејду важан
СПОРТ
Краљ Новак стигао у Мелбурн
СПОРТ
Од мржње до пријатељства – спектакл у Аустралији као нова потврда
Коментар