- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Скромност и једноставност, то је Новак!“ – Јерик из Казахстана за Спутњик о љубави према Ђоковићу

© Фото : приватна архиваНовак Ђоковић и Јерик Иљасов
Новак Ђоковић и Јерик Иљасов - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
Новакова армија фанова у Казахстану била је предвођена Јериком Иљасовом, комуникационим стручњаком који је један од највернијих азијских навијача српског тенисера.За гласно бодрење и подршку од Новака је добио рекет, а о сусретима са српским асом Казахстанац је говорио за Спутњик.
На којој год страни света играо Новак Ђоковић чуће са трибина чувене „Нолефам“ навијаче којих има у сваком граду.
Очекивао је Новак када је дошао у Астану да ће бити лепо дочекан, али из меча у меч тек се уверавао у то колико га цени тамошња публика.
Један од најгласнијих био је уједно и једна од највернијих фанова, Јерик Иљасов који је чист доказ интеракције између Новака и публике.
Казахстанац је добио прилику да ради на турниру као преводилац на три језика јер перфектно говори казахстански, руски, енглески и турски, а то му је омогућило да гледа Новакове тренинге, буде на конференцијама и прати сваки његов корак.
„Планирао сам пут у Тел-Авив. Међутим две недеље пре турнира Конзулат у Астани је затворен због штрајкова радника у Министарству спољних послова Израела. Нисам могао да добијем визу. Веома сам био разочаран. Дан пре мог рођендана (25. септембра) мој бивши колега ми је послао поруку „Хеј, Новак долази у Астану. Биће објављено сутра”. Не могу да изразим своје реакције. Три дана пре његовог доласка Савез ми је понудио посао за турнир. Био сам преводилац за све странце на три језика. Зато што знам тениске термине. Новака сам виђао сваки дан: на тренингу, на терену и на конференцији за новинаре. Али, ја сам заправо само био навијач на терену“, почиње Јерик разговор за Спутњик.
С обзиром да у Казахстану живи велики број Руса, а Новак је четвртфинале и полуфинале у Астани играо против руских тенисера Карена Хачанова и Данила Медведева, очекивала се права Дејвис куп атмосфера.
Новакови навијачи гласно су навијали из руске и атмосфера је достизала врхунац што је потврдио и Иљасов.
„Да, овде има доста Руса. Неки су се недавно преселили, неки су се преселили у време СССР-а. Био сам изненађен када је већина навијала за Хачанова и Медведева. Међутим, Нолефам је био јачи. Можете проверити најзанимљивије мечеве. Новак их је техникама, харизмом и урлањем натерао да га заволе. Свакодневна је била пуна дворана, посебно у Новаковим мечевима“, пренео је делић атмосфере Казахстанац.
Јерик је имао среће да добије рекет од једног од највећих тенисера свих времена. Начин на који је дошао до сувенира је невероватан! Српски ас био је одушевљен Јериком и последњег дана пре одласка зауставио га је како би му уручио поклон који је можда највреднији поклон који је Казахстанац икада добио.

„Новак ме познаје са других турнира. Али нисмо били блиски као овде. Као што сам рекао, био сам навијач и радио сам за турнир. Новака сам срео на улазу првог дана. Препознао ме је. Други дан сам ишао напоље према таксију. Новак је зауставио ауто да би рекао 'хвала ' после меча против Хачанова. Ја и моји пријатељи били смо прегласни на стадиону и држали велики постер „Добро дошли у Астану“. Он је то приметио. Последњег дана пре његовог одласка отишао сам у хотел да снимим њега и друге нове фанове. Новак ме је видео и рекао 'Чекај, чекај' . Ушао је у ауто, узео свој рекет и отворио врата да ми га да. Рекао је 'Рахмет', то значи хвала на казахстанском. Одговорио сам му 'Хвала, доћи ћемо у Торино'“.

© Фото : приватна архиваЈерик Иљасов
Јерик Иљасов - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Јерик Иљасов
Као успомену на Астану и Новак је добио поклон од еуфоричног Казахстанца.
„Новака сам видео 12. пута, али нисам очекивао да ћу добити његов рекет. Чак и било који поклон. Уместо тога, њему и његовом тиму дао сам мале поклоне из Казахстана. Била је то шокантна ноћ за мене. Стотине порука које сам добио данас, моја породица и пријатељи су заинтересовани. Више људи жели да покуша да удари лоптице са овим рекетом“, испричао је Иљасов и још једном потврдио колико Новак поштује народ сваке земље у коју оде јер увек зна основне речи на њиховом језику.
Ђоковић је у сваком мечу показивао огромну жељу за победом. Наравно, то није неуобичајено и ново за једног од највећих тенисера свих времена, међутим свима који су погледали више од три Новакова меча јасно да је да српски ас никада није био овако гладан победа. Приметио је то и Јерик, а потом и октрио како препознеј Новакову игру.
„Да. Превише је мотивисан. Делује као да је почео да игра недавно, а не пре 15 година. Сада је додатно мотивисан. Ја сам стручњак за његов тенис из перспективе навијача. Знам и осећам како игра у зависности од противника. Када користи свој дворучни бекхенд више од резова, разумем да ће играти агресивно. Новак је паметан. Али понекад његов агресивни стил доноси више успеха од његовог коефицијента интелигенције. Када много размишља (углавном током другог сета) игра веома пажљиво (као на Лејвер Купу против Ожеа) и резултат неће бити онакав какав је очекивао“, објаснио је стручњак за комуникације.
Љубав Казахстанаца према Новаку је према речима ватреног навијача велика, а највећи разлог је Новакова скромност коју народ у Астани ставља испред свега
.„Мислим да је заиста желео да освоји овај трофеј. Знам да сам и ја то желео више од било кога другог. Заиста сам желео да мој идол победи јер ће награда из Астане стајати у његовом музеју у Београду. Зар то није сјајно? Памтиће нас, све навијаче из Казахстана. Украо је свачије срце у финалу. Можда сте приметили како је публика навијала за њега, за прелеп тенис који Новак приказује. Шта је са навијачима, децом која траже аутограме, фотографијама? Такву гужву нисам видео ни у Србији. Био сам два пута на Србија Опену, али сам више осетио љубав казахстанских навијача. Можда зато што никада раније нисмо срели такву супер звезду као такмичара на овом турниру. Иначе, ми народи централне Азије ценимо када је особа скромна и једноставна. Људи су нашли ове особине у Новаку“, описао је Јерик љубав Новака и Казахстана.
© Фото : приватна архиваНовакови навијачи у Астани
Новакови навијачи у Астани - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Новакови навијачи у Астани
Људи који су уживалу у Новаковом тенису свесни су да је он прошао кроз најтежу годину у својој каријери. Депортација у Аустралији и третирање једне од најбитнијих спортских личности у историји као злочинца срећом нису оставили трага на Новакову менталну снагу која га је поново повела до нових трофеја.
Навијачи су заједно са Новаком пролазили кроз тежак период који се после Аустралије наставио и у Америци, а све је ескалирао апсурдном одлуком да Новак не може да уђе у земљу јер је невакцинисани странац.

„Прошла је тешка година не само за Новака већ и за навијаче. Зато што пратимо све вести и друштвене мреже. Имамо довољно времена да анализирамо, прочитамо све медијске изворе, коментаре итд. Аустралијан опен сага нас је јако повредила. Нисам гледао ниједан меч до Дубаија. Чак сам и дао отказ у Казахстанској тениској федерацији (водио сам све странице друштвених медија на 3 језика). Али када сам чуо вести о Дубаију, ми смо као клуб навијача одлучили да се окупимо у Дубаију. У Дубаију се састало најмање 50 навијача из 12 земаља. Онда смо се сви састали у Београду на Србија опену“, испричао је Јерик.

Казахстанац се као и сви остали навијачи надао и чекао добе вести из Америке.
„Био сам веома активан на друштвеним мрежама заједно са другим навијачима да подржим Новака пре УС Опена, потписујем петиције, изражавам своја мишљења. Коначно смо видели сунце пре Лејвер купа. Тако смо срећни што имамо две титуле заредом, Израел и Казахстан. У мојој домовини, то је невероватно“, рекао је Казахстанац.
Новаков навијач овај пословни човек из Казахстана постао је током Олимпијских игара 2012. године на којима је српски ас изгбуио Хуана Мартина дел Потра меч за бронзану медаљу.
Док су популарност односили Роџер Федерер и Рафаел Надал, Јерик је изабрао да почне да навија за тенисера који је често био у сенци двојице касније највећих ривала.
„Навијам за Новака од Олимпијских игара 2012. Сећам се када је изгубио од Дел Потра за меч за бронзану медаљу. Гледао сам на телевизији и навијао за Србина. Тих година сви су причали о Надалу и Федереру, више навијача их је бирало за спремне шампионе, било им је лако. Али одлучио сам да изаберем особу која је заостала за њима,слабију, али са светлом будућношћу. Веровао сам у његову амбициозност, менталитет и скромност“, објаснио је Иљасов.
Посебно му је Новак „отопли срце“ када је сазнао да се српски ас бави хуманитарним пословима.
„Касније сам сазнао да је Ђоковић био амбасадор добре воље Уницефа, организације у којој сам сањао да радим током универзитетских година. Од 2012. никада нисам пропустио да гледам његове мечеве на телевизији. Чим је освојио Ролан Гарос 2016. године, почео сам да играм тенис. Мој први тренер ме је питао да ли желим да изаберем једноручни бекхенд или дворучни. Рекао сам „Као Ђоковић“, кроз осмех се присетио Јерик.
Новакове људске особине и принципи су нешто што Јерик увек ставља у први план када прича о најбољем српском тенисеру.
„Поред његових вештина и достигнућа у тенису ценим његове квалитете, лојалност људима око себе, истину и принципе које сваки човек треба да има. Године 2014. придружио сам се Уницефу у Казахстану као стручњак за прикупљање средстава и комуникације. Две године касније, придружио сам се Параолимпијском комитету. Обе организације раде на промоцији права социјално угрожених лица, деце и особа са инвалидитетом. Сви знамо да су за Новака деца и људи у невољи приоритет. Увек подржава, комуницира и мотивише. Пре четири године сам га први пут срео и придружио се друштву „Нолефам“.Не можете да замислите ако кажем да изгледамо и понашамо се као чланови породице“, испричао је Јерик за Спутњик.
Јерик Иљасов није обичан навијач. Казахстанац је једини Новаков фан који је присуствовао на сва четири Гренд слема и бодрио Ђоковића.
Иљасов каже да је Новак упућен у то и зато и не чуди што је на крају Ђоковићев рекет завршио у Јериковим рукама.
Навијачи међу собом причају да Јерик има Календарски Гренд слем јер је шампион у посетама мечевима Новака Ђоковића.
Бојана Дрча - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
СПОРТ
Родила је Рељу, „скувала“ злато за Србију и воли Русију – Бојана за Спутњик: „Нисмо се предале!“
Саша Здјелар - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
СПОРТ
Заменио је Београд за Москву – и није погрешио: „Даћу све од себе да заслужим позив Србије“
Лола Радивојевић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
СПОРТ
Лола говори за Спутњик – српско чудо коме је сусрет са Новаком донео скок од 1.000 корака! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала