СПОРТ

Србија би требало да обрати пажњу – њени синови расту у туђем дворишту

Српски фудбал у млађим категоријама у последње време не бележи очекиване резултате. Млада репрезентација не може да се пласира на ЕУРО већ два циклуса, док омладинцима увек замало промакне запажен резултат на великим такмичењима.
Sputnik
Ипак, талентоване деце има, али боли податак да велики број српских синова стасава далеко ван граница ове земље. У туђем дворишту.
Врло лако бирају радије дрес неке стране репрезентације него „Орлова“, па тако морамо још да се „печемо“ док се сјајни Лазар Самарџић (Удинезе) не изјасни да ли жели да замени немачки дрес за српски.
Немачка представља и огромну базу фудбалера српског порекла чији су родитељи отишли у потрагу за срећом, а да је изводљиво и да сви они то желе, лако бисмо могли да направимо целу омладинску репрезентацију са играчима из тог подручја.
Сигурно најзвучније име на том списку је дефанзивац Никола Комљеновић (20). Син некадашњег репрезентативца Југославије Слободана Комљеновића, и унук чувеног тренера Драгослава Степановића, тренутно је члан другог тима Нирнберга, а стасао је у млађим категоријама Ајнтрахта из Франкфурта.
Момак који је рођен у Сарагоси док му је отац тамо играо, има већ по два наступа за кадете и млађе омладинце Србије, тако да за њега не треба да бринемо када се, и ако, устали у првом тиму неког бундеслигаша једног дана.
Треба се борити за ове остале, попут голмана Јована Јовића (20) који полако куца на врата првог тима Падерборна. Момак родом из Гелзенкирхена сјајно брани у регионалној лиги где је на 12 мечева чак пет пута сачувао мрежу.
Свој пут кроз немачки фудбал крчи и момак егзотичног имена Сами Јакшић (17), десни бек, који игра за млађе категорије Бајера из Леверкузена. Дефанзивац Милан Петровић (20) и задњи везни Лука Ђурић (19) намећу се у подмлатку Хофенхајма, док још један десни бек, Дарко Илић (19), игра за други тим Фортуне из Дизелдорфа.
Српског сина имамо и у моћном Бајерну, у питању је везиста Александар Павловић (18), док боје градског ривала Минхена 1860 бране офанзивни везисти Марко Живановић (19) и Милош Цоцић (19). Плејмејкер Марко Младеновић (17) стасава у Ајнтрахту, док у Кајзерслуерну Србију можда чека будући голгетер Марко Красић (18).
Поред свих побројаних, ФСС би требало да обрати пажњу и на: Лазара Мирковића (20, Карлсруе), Ирфана Ћатовића (19, Кајзерслаутерн), Луку Гушића (18, Кајзерслаутерн) и Јована Михајловића (18, Арминија Билефелд).
СПОРТ
Како је Европа пала пред арапским парама
СПОРТ
Звезда је дуго тражила таквог играча: Није проблем шпиц – већ десни бек
Коментар