- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како је Европа пала пред арапским парама

© AP Photo / Hussein MallaИнтер
Интер  - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Саудијска Арабија постала је епицентар фудбалских дешавања већ на самом старту 2023. године. Суперкуп Шпаније и двобој Реал Мадрида и Барселоне, затим двобој Милана и Интера у финалу Суперкупа Италије, одиграни су Ријаду и многи су се вероватно (с правом) запитали, како и зашто.
Одговор је врло прост и сам се намеће – арапске паре! Тачније много арапских пара учинило је да немогуће, постане могуће.
Када су Италијани у питању, није то ништа ново. Већ трећи пут се на Блиском истоку одржавају финалне утакмице Суперкупа, док су и Шпанци „преписали рецепт“, али су то и дебело наплатили Саудијцима.
Само за тај један Ел Класико Саудијска Арабија морала је да плати вртоглавих 40 милиона евра, а спектакл је приређен на стадиону „Краљ Фахд“.
Поменута сума од које се човеку вероватно заврти у глави слила се у касу Фудбалског савеза Шпаније из ког су поручили да ће сав новац отићи на развој базичног фудбала.
Арапи су „масно“ платили и добили су прилику да уживају у спектаклу, те су на делу уживали у фудбалском умећу Карима Бенземе, Роберта Левандовског, Серхија Букскетса и осталих зведа, а Каталонци су на крају славили резултатом 3:1 и заслужено су освојили пехар.
Марко Лазетић - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
СПОРТ
После пропале албанске подвале, српски бисер рекао „не“ легенди
Ипак, то није тема овога текст. Све је почело тим двобојем Барселона и Реала прошле недеље, а настављено је дуелом љутих градских ривала из Милана.
Интер је разбио Милан (3:0), а Ријад и стадион „Краљ Фахд“ поново су се нашли у центру пажње, демонстрирајући како је Европа пала пред арапским парама. Пред много арапских пара...
Саудијска Арабија је већ 2018. и 2019. године била домаћин Суперкупа Италије који је одржан у Џеди, чији су актери били Јувентус и Милан, касније Јувентус и Лацио.
Пауза је уследила 2020. године због пандемије вируса корона.
После двобоја Интера и Милана (среда вече) лудило је дан касније достигло и врхунац , а „директни кривци“ за то били су Лео Меси и Кристијано Роналдо.
Гле чуда у Ријаду су се дан после Интера и Милана састали Пари Сен Жермен и „Тим звезда“ из Саудијске Арабије, које је с капитенском траком око руке предводио нови фудбалер Ал Сада – Кристијано Роналдо.
Добио је Португалац 200 милиона разлога да напусти Европу и пресели се у Саудијску Арабију, где ће по свој прилици окончати пребогату каријеру.
Веровали или не, ВИП улазница за поменути двобој продата је за рекордних 2,6 милиона долара на лицитацији, која је старовала с цифром од 260.000 долара.
Јасно је да није реч о обичној улазници, пошто је срећни власник „парчета папира“ који је папрено платио, добио прилику да упозна лично Месија и Роналда. И то није све. Имао је приступ свлачионицама оба тима и свечаној церемонији по завршетку меча.
Спектакл на терену није изостао. Пари Сен Жермен, који је у власништву катарске породице Ел Келаифи, славио је резултатом 5:4, што и не чуди јер су, гле чуда, од првог минута изграле све звезде: од Месија, Мбапеа, преко Нејмара, до Рамоса. Измене су уследиле тек у 62. минуту, када је терен напустио и Кристијано Роналдо.
Ипак, навијачи који су до последње столице испунили трибине стадиона „Краљ Фахд" могли су да уживају у ревији лепих потеза и голова.
Шта се заправо крије иза свега овога и откуд то да тимови из Шпаније, Италије и Француске тек тако оду на Блиски исток, ускраћујући право својим навијачима да уживају у врхунском фудбалу?
Саудијска Арабија и Министарство спорта и културе одлучили су да инвестирају огроман новац како би фудбал у тој земљи доживео експанзију и Арабија улаже све напоре да 2030. године буде домаћин Мундијала.
Неће жалити новац за то, потврда се огледа у томе да су довели Кристијана Роналда који би по завршетку играчке каријере требало да буде амбасадор те земље и да "лобира" да добију организацију Светског првенства.
Помиње се и да најбогатији клуб иза којег стоји држава - Ал Хилал жели да узврати ударац Ал Саду и да доведе Леа Месија за 300 милиона евра по сезони, али о томе други пут, ни то сада није тема.
Саудијска Арабија живи свој сан за који добро плаћа Европи и иза свега се крије иницијатива програма „Квалитет живота“, угошћујући најспектакуларније и највеће међународне спортске догађаје што је невероватно искуство за тамошњи народ.
И докле год пребогати Арапи и разноразни шејци буду желели да дебело да плаћају, наставиће се поменута традиција да Европа "продаје" своје најбоље мечеве, селећи их на Блиски исток, што је губитак идентитета фудбала на који смо навикли и какав смо знали.
Јер, пара врти где бургија неће...
Бразилски фудбалер Дани Алвеш - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
СПОРТ
Бразилaц задржан у затвору – и клуб му окренуо леђа
Лука Јовић - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
СПОРТ
Ренесанса Србина у Фиренци није успела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала