РУСИЈА

Русија осуђује паљење курана у Стокхолму

Москва осуђује спаљивање курана од стране екстремиста у Стокхолму и позива да се предузму мере против екстремиста, наводи у саопштењу специјалног представника руског Министарства спољних послова за сарадњу у поштовању права на слободу вероисповести Генадиј Аскаљдович.
Sputnik
„Осуђујемо и одбацујемо таква кривична дела. Позивамо да се примене мере против екстремиста“, наводи се у саопштењу на сајту руског Министарства.
„Сведоци смо како политичка разузданост и сведозвољеност, прикривена одговарајућим речима о ‘слободи говора и самоизражавања’, доводи до распиривања међуверске мржње и вређања осећања верника – овог пута муслимана“, додао је Аскаљдович.
Раније је лидер данске крајње десничарске партије „Хард лајн“ Расмус Палудан добио дозволу да испред турске амбасаде у Стокхолму одржи митинг на коме је запаљен куран. Акција је одржана у суботу. Турско Министарство спољних послова саопштило је да спаљивање курана у Стокхолму указује на ниво исламофобије, расизма и дискриминације у Европи. Такође, паљење курана осудила су и министарства спољних послова Саудијске Арабије, Кувајта и Уједињених Арапских Емирата.
Турско министарство спољних послова саопштило је да Палуданова акција јасно кршење обавеза трилатералног меморандума, који је Шведска потписала, за спречавање пропаганде терористичких организација.
МУЛТИМЕДИЈА
Истанбул одговорио на паљење Курана - запаљена застава Шведске
Коментар