- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија осуђује паљење курана у Стокхолму

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Москва осуђује спаљивање курана од стране екстремиста у Стокхолму и позива да се предузму мере против екстремиста, наводи у саопштењу специјалног представника руског Министарства спољних послова за сарадњу у поштовању права на слободу вероисповести Генадиј Аскаљдович.
„Осуђујемо и одбацујемо таква кривична дела. Позивамо да се примене мере против екстремиста“, наводи се у саопштењу на сајту руског Министарства.
„Сведоци смо како политичка разузданост и сведозвољеност, прикривена одговарајућим речима о ‘слободи говора и самоизражавања’, доводи до распиривања међуверске мржње и вређања осећања верника – овог пута муслимана“, додао је Аскаљдович.
Раније је лидер данске крајње десничарске партије „Хард лајн“ Расмус Палудан добио дозволу да испред турске амбасаде у Стокхолму одржи митинг на коме је запаљен куран. Акција је одржана у суботу. Турско Министарство спољних послова саопштило је да спаљивање курана у Стокхолму указује на ниво исламофобије, расизма и дискриминације у Европи. Такође, паљење курана осудила су и министарства спољних послова Саудијске Арабије, Кувајта и Уједињених Арапских Емирата.
Турско министарство спољних послова саопштило је да Палуданова акција јасно кршење обавеза трилатералног меморандума, који је Шведска потписала, за спречавање пропаганде терористичких организација.
Протест у Истанбулу против спаљивања Курана у Шведској - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Истанбул одговорио на паљење Курана - запаљена застава Шведске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала