Брашно од кућних цврчака је последњи у низу те врсте прехрамбених производа, а од уторка је званично у слободној продаји на европском тржишту.
Александар Гавриловић, који се бави узгајањем инсеката у Хрватској, изјавио је да људи зазиру од конзумирања инсеката, па је добро кренути с брашном.
„Донео сам брашно које је 100 одсто млевени цврчак. Има укус чоколаде. Међутим, ако их храните лешницима добићете укус лешника, ако их храните бананама добићете укус банане“.
Према његовим речима, све што хода може и да се једе, па и бубашвабе.
Гавриловић је указао да је важно да се инсекти из природе добро термички обраде, додајући да он конзумира брашно тако што га помеша са јогуртом или житарицама.
„Ова храна садржи пуно витамина и гвожђа, амино-киселина, а пре свега протеина“, рекао је Гавриловић, наводећи да су до сада за људску исхрану одобрени црви брашнари, цврчци, кућни зрикавци и скакавци.
Он је напоменуо да та храна није јефтина због саме технологије узгоја.
„Наши људи још нису навикли да једу нешто што има шест ногу, и даље су верни животињама на четири ноге“, додао је Гавриловић, гостујући на хрватској Н1.