РУСИЈА

Русија се обраћа УН поводом експлозија на „Северном току“

Државној думи Русије поднет је на разматрање нацрт обраћања Уједињеним нацијама са предлогом да се спроведе истрага експлозија на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“.
Sputnik
Наиме, документ садржи обраћање „Уједињеним нацијама са предлогом да се хитно спроведе међународна истрага злочина које су починиле Сједињене Америчке Државе 26. септембра 2022. године у Балтичком мору”.
Како је прецизирано, резултати истраге америчког новинара Сејмура Херша указују на умешаност САД и Норвешке у нападе на три крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ у Балтичком мору.
Према мишљењу руских посланика, администрација америчког председника Џоа Бајдена сноси пуну одговорност како за наношење штете власницима енергетске инфраструктуре Русије, Немачке, Француске и Холандије у износу од више милијарди долара, тако и за дугорочне штетне последице овог напада на економски развој земаља региона у целини, као и за катастрофалну штету по животну средину.
Они наглашавају да би материјали које је објавио Херш требало да буду повод за детаљну међународну истрагу, кажњавање криваца и надокнаде за причињену штету.
Амерички новинар Симур Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Baltops“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Такође, шеф Америчке команде ваздушно-космичке одбране (НОРАД), генерал Глен Ван Херк, изјавио је после низа обарања неидентификованих објеката да се не искључује могућност и да су у питању ванземаљци или неко друго објашњење.
Званична представница Беле куће Карин Жан-Пјер је у међувремену изјавила да ти објекти немају везе са ванземаљцима.
Колико кошта свет још једна америчка лаж - погледајте у емисији "Свет са Спутњиком".
СВЕТ
Сноуден: Причом о ваздушним балонима и ванземаљцима одвлачи се пажња са истрага око "Северног тока"
Коментар