- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Берлин: Немамо потврде да су тезе америчког новинара о нападу на „Северни ток“ тачне

© Sputnik / Игорь ЗарембоНемачка застава
Немачка застава - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Немачка нема податке који потврђују тезе америчког новинара Сејмура Херша о експлозијама на гасоводима „Северни ток“, рекла је новинарима представница Владе Немачке.
„Федерална влада нема никакве доказе који на било који начин потврђују тезу или тврдње наведене у чланку“, навела је представница немачког кабинета министара.
Амерички новинар Сејмур Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Севенрог тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Baltops“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Председник САД Џозеф Бајден је донео одлуку о диверзији на „Северним токовима“ после девет месеци тајних разговора с тимом за националну безбедност САД, наводи Херш. Пентагон је касније за Спутњик навео да САД немају везе с експлозијама на руским гасоводима.
Терористички напади су се догодили 26. септембра прошле године истовремено на два крака руских извозних гасовода за Европу – „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператер „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштила је да је на гасовидима причињена материјална штета без преседана и да је немогуће оценити када ће она бити поправљена.
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
РУСИЈА
Пекинг: САД дужне да објасне наводе америчког новинара о диверзији на "Северном току"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала