- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија се обраћа УН поводом експлозија на „Северном току“

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Државној думи Русије поднет је на разматрање нацрт обраћања Уједињеним нацијама са предлогом да се спроведе истрага експлозија на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“.
Наиме, документ садржи обраћање „Уједињеним нацијама са предлогом да се хитно спроведе међународна истрага злочина које су починиле Сједињене Америчке Државе 26. септембра 2022. године у Балтичком мору”.
Како је прецизирано, резултати истраге америчког новинара Сејмура Херша указују на умешаност САД и Норвешке у нападе на три крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ у Балтичком мору.
Према мишљењу руских посланика, администрација америчког председника Џоа Бајдена сноси пуну одговорност како за наношење штете власницима енергетске инфраструктуре Русије, Немачке, Француске и Холандије у износу од више милијарди долара, тако и за дугорочне штетне последице овог напада на економски развој земаља региона у целини, као и за катастрофалну штету по животну средину.
Они наглашавају да би материјали које је објавио Херш требало да буду повод за детаљну међународну истрагу, кажњавање криваца и надокнаде за причињену штету.
Амерички новинар Симур Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Baltops“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Такође, шеф Америчке команде ваздушно-космичке одбране (НОРАД), генерал Глен Ван Херк, изјавио је после низа обарања неидентификованих објеката да се не искључује могућност и да су у питању ванземаљци или неко друго објашњење.
Званична представница Беле куће Карин Жан-Пјер је у међувремену изјавила да ти објекти немају везе са ванземаљцима.
Колико кошта свет још једна америчка лаж - погледајте у емисији "Свет са Спутњиком".
Едвард Сноуден - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СВЕТ
Сноуден: Причом о ваздушним балонима и ванземаљцима одвлачи се пажња са истрага око "Северног тока"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала