ДРУШТВО

Почиње електронско заказивање термина за упис у 1. разред основних школа

Родитељи или други законски заступници, који су грађани Србије,покретањем услуге „еЗаказивање“ на порталу „еУправа“ од данас могу електронским путем да закажу термин за тестирање детета и упис у први разред основне школе којој територијално припадају, сопштила је Канцеларија за информационе технологије.
Sputnik
Тестирање ће се обављати од 1. априла до 31. маја, а приликом доласка на заказани термин није потребно да родитељи прилажу било каква документа, јер ће их школа прибавити електронски по службеној дужности.
Како је наведено у саопштењу, кад родитељ покрене услугу, која је доступна, како на српском, тако и на језицима националних мањина, потребно је да одабере школу којој дете територијално припада, понуђени термин у школи, попуни основни сет података и кликне на дугме „поднеси“.
Школа ће по службеној дужности прибавити извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о завршеном припремном предшколском програму, потврдуо обављеном лекарском прегледу.
Уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи, потребно је лично донети лекарско уверење.
Да би родитељ електронским путем уписао дете у школу потребно је да буде регистрован корисник, односно да има креиран налог на Државном порталу за електронску идентификацију еИД.гов.рс.
Након успешне регистрације, потребно је да се родитељ пријави на портал и из менија одабере: Услуге > Образовање > еЗаказивање термина за упис, где може да се прочита детаљан опис те услуге.
Након покретања услуге „еЗаказивање термина за упис“ треба одабрати опцију „Подношење пријаве“, затим изабрати школу и одабрати термин, наведено је у саопштењу.
Родитељима или другим законским заступницима ће током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 8 до 15 часова бити доступан и контакт центар Министарства просвете на броју телефона 011/73-505-57.
ДРУШТВО
Ово нема нигде: Српски ђаци осетили чудеса на Хиландару док им код куће пуне главу...
Коментар