- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Почиње електронско заказивање термина за упис у 1. разред основних школа

© Tanjug / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASICЂаци у школи
Ђаци у школи - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Родитељи или други законски заступници, који су грађани Србије,покретањем услуге „еЗаказивање“ на порталу „еУправа“ од данас могу електронским путем да закажу термин за тестирање детета и упис у први разред основне школе којој територијално припадају, сопштила је Канцеларија за информационе технологије.
Тестирање ће се обављати од 1. априла до 31. маја, а приликом доласка на заказани термин није потребно да родитељи прилажу било каква документа, јер ће их школа прибавити електронски по службеној дужности.
Како је наведено у саопштењу, кад родитељ покрене услугу, која је доступна, како на српском, тако и на језицима националних мањина, потребно је да одабере школу којој дете територијално припада, понуђени термин у школи, попуни основни сет података и кликне на дугме „поднеси“.
Школа ће по службеној дужности прибавити извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о завршеном припремном предшколском програму, потврдуо обављеном лекарском прегледу.
Уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи, потребно је лично донети лекарско уверење.
Да би родитељ електронским путем уписао дете у школу потребно је да буде регистрован корисник, односно да има креиран налог на Државном порталу за електронску идентификацију еИД.гов.рс.
Након успешне регистрације, потребно је да се родитељ пријави на портал и из менија одабере: Услуге > Образовање > еЗаказивање термина за упис, где може да се прочита детаљан опис те услуге.
Након покретања услуге „еЗаказивање термина за упис“ треба одабрати опцију „Подношење пријаве“, затим изабрати школу и одабрати термин, наведено је у саопштењу.
Родитељима или другим законским заступницима ће током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 8 до 15 часова бити доступан и контакт центар Министарства просвете на броју телефона 011/73-505-57.
Орезивање лозе уз стручни надзор професора Вуксановића - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
ДРУШТВО
Ово нема нигде: Српски ђаци осетили чудеса на Хиландару док им код куће пуне главу...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала