КУЛТУРА

Кловнови глумице Весне Чипчић: Моји весели другари

„Моји весели другари”, тематска изложба цртежа кловнова драмске уметнице Весне Чипчић, биће отворена на Светски дан позоришта – 27. марта у фоајеу Београдског драмског позоришта.
Sputnik
Весна Чипчић, дугогодишња чланица ансамбла БДП-а, остварила је велики број запажених улога у матичној кући, као и на сценама широм земље, а велику популарност је стекла тумачећи ликове у телевизијским и филмским продукцијама.
Паралелно са професионалним ангажманом, била је посвећена и хобију, цртању кловнова.
„Догађало се да по дванаест сати проведем за столом са оловком и бојама у руци дружећи се са својим кловновима. Заборављала бих да једем и спавам. Они су постали најинтимнији део мене. И најличнији и најрадоснији”, каже Весна Чипчић.
Њени ликовни радови излагани су на више изложби у Холандији, Мађарској, као и у родној Kикинди.
„Организаторе изложби у Холандији и Мађарској молила сам да испод сваке слике, на холандском, односно мађарском, слажу и напишу 'продата'. Бојала сам се да случајно некоме не падне на памет да ми их отуђи, да не бих плакала за мојим кловновима који ама башникада не плачу“, објашњава Чипчић.
Весна Чипчић
Било је, напомиње, разних понуда да своје цртеже изложи у Београду, али је чекала позив Југа Радивојевића:
„Београдско драмско позориште је моја друга кућа у којој сам постигла своје највеће глумачке успехе, у коме и данас играм. И зато ми је посебно драго што су моји 'кловнови' управо овде, на најбољем месту у овом граду”, каже ВеснаЧипчић.
Изложбу ће отворити ликовна уметница из Мађарске Беата Ростас и редитељ Горчин Стојановић.
О изложби „Моји весели другари” Ненад Грујичић је записао: „Kловнови Весне Чипчић немају сузе, они су радосни и скакутави, умивени музиком из различитих инструмената, комедијанти са озбиљним намерама да разлуче добро и зло“.
„Нема сумње, ова уметница је нашла у својим ликовним радовима уточиште и бег од помахниталог жрвња стварности. Kатарзични сев из покрета, гестова и мимике њених кловнова, има лековито дејство и на публику која се наједном прене и озари у сусрету са сликама”, оценио је Грујичић .
КУЛТУРА
„Заљубљени Шекспир“ долази у Београдско драмско позориште
Коментар