- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Кловнови глумице Весне Чипчић: Моји весели другари

© Фото : Спутњику уступило Београдско драмско позориште/Драгана УдовичићМоји весели другари
Моји весели другари - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Пратите нас
„Моји весели другари”, тематска изложба цртежа кловнова драмске уметнице Весне Чипчић, биће отворена на Светски дан позоришта – 27. марта у фоајеу Београдског драмског позоришта.
Весна Чипчић, дугогодишња чланица ансамбла БДП-а, остварила је велики број запажених улога у матичној кући, као и на сценама широм земље, а велику популарност је стекла тумачећи ликове у телевизијским и филмским продукцијама.
Паралелно са професионалним ангажманом, била је посвећена и хобију, цртању кловнова.
„Догађало се да по дванаест сати проведем за столом са оловком и бојама у руци дружећи се са својим кловновима. Заборављала бих да једем и спавам. Они су постали најинтимнији део мене. И најличнији и најрадоснији”, каже Весна Чипчић.
Њени ликовни радови излагани су на више изложби у Холандији, Мађарској, као и у родној Kикинди.
„Организаторе изложби у Холандији и Мађарској молила сам да испод сваке слике, на холандском, односно мађарском, слажу и напишу 'продата'. Бојала сам се да случајно некоме не падне на памет да ми их отуђи, да не бих плакала за мојим кловновима који ама башникада не плачу“, објашњава Чипчић.
© Sputnik / В. Л.Весна Чипчић
Весна Чипчић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Весна Чипчић
Било је, напомиње, разних понуда да своје цртеже изложи у Београду, али је чекала позив Југа Радивојевића:
„Београдско драмско позориште је моја друга кућа у којој сам постигла своје највеће глумачке успехе, у коме и данас играм. И зато ми је посебно драго што су моји 'кловнови' управо овде, на најбољем месту у овом граду”, каже ВеснаЧипчић.
Изложбу ће отворити ликовна уметница из Мађарске Беата Ростас и редитељ Горчин Стојановић.
О изложби „Моји весели другари” Ненад Грујичић је записао: „Kловнови Весне Чипчић немају сузе, они су радосни и скакутави, умивени музиком из различитих инструмената, комедијанти са озбиљним намерама да разлуче добро и зло“.
„Нема сумње, ова уметница је нашла у својим ликовним радовима уточиште и бег од помахниталог жрвња стварности. Kатарзични сев из покрета, гестова и мимике њених кловнова, има лековито дејство и на публику која се наједном прене и озари у сусрету са сликама”, оценио је Грујичић .
Екипа представе Заљубљени Шекспир - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
КУЛТУРА
„Заљубљени Шекспир“ долази у Београдско драмско позориште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала