Сваке године Радна група за животну средину (ЕВГ) анализира најновије податке Министарства пољопривреде САД (USDA) како би издвојили листу намирница, односно неорганског воћа и поврћа са највише и најмање пестицида. Јер како истичу у свом саопштењу „свако излагање пестицидима представља проблем, с обзиром да знамо како они могу да наштете здрављу људи, превасходно деци“.
Иако бројне студије спроведене на најпрестижнијим универзитетима у свету већ годинама уназад указују на везу између пестицида и здравствених проблема, научници истичу да решење постоји. Јер се показало да се заменом неорганског воћа или поврћа органским, ниво ових штетних хемикалија готово моментално смањује у људском телу.
Резултати су добијени прикупљањем 46.569 узорака најпопуларнијег воћа и поврћа, које је потом опрано и очишћено као што би то урадио свако од нас код куће. Након прања, скоро 75 одсто неорганских свежих производа продатих у САД садржало је остатке пестицида, од којих је један део одавно забранила Агенција за заштиту животне средине.
Оно што је ново у односу на претходну годину, јесте да су се на „прљавој листи“ ове године појавиле боранија и боровнице, јер је у њима откривена забрињавајућа концентрација пестицида повезаних с болестима нервног система. С друге стране, из „чисте листе“ је уклоњена диња, а додата шаргарепа, пренела је „Национална географија“.
У воћу и поврћу које је опрано откривени су трагови пестицида који су давно забрањени за употребу
CC0 / Pixabay /
Од 46 различитих врста воћа и поврћа, ових 12 је највише третирано пестицидима:
1.
Јагоде2.
Спанаћ3.
Кељ4.
Брескве5.
Крушке6.
Нектарине7.
Јабуке8.
Грожђе9.
Слатка и љута паприка10.
Трешње11.
Боровнице12.
БоранијаОд 46 различитих врста воћа и поврћа, ових 15 је најмање третирано пестицидима:
1.
Авокадо2.
Кукуруз3.
Ананас4.
Лук5.
Папаја6.
Слатки грашак (замрзнут)7.
Шпаргла8.
Диња9.
Киви10.
Купус11.
Печурке12.
Манго13.
Слатки кромпир14.
Лубеница15.
Шаргарепа