- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како сачувати „централну лабораторију нашег организма“

© Depositphotos.com / Ryanking999Девојка држи слику са болесном јетром у рукама
Девојка држи слику са болесном јетром у рукама - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
„Примарни малигнитети јетре чешће се јављају код пацијената са хепатитисима и цирозом него у општој популацији. Настанак ових карцинома доводи се и у везу са појединим пестицидима, афлатоксином и употребом стероида. А у спречавању болести јетре кључну улогу имају здраве животне навике“, каже дигестивни хирург др Милош Брацановић.
Јетра је један од највећих органа у људском телу који обавља више од 500 различитих функција, па је због тога називају и централном лабораторијом нашег организма. Уз цирозу, која је у свести грађанства присутна као најчешћа болест која јетру погађа, ту су и хепатитиси, али све чешће и тумори.

Улоге јетре у организму

Јетра је важна јер синтетише жуч неопходну за варење и апсорпцију масти. У њој се одвијају сложени процеси детоксикације, односно уклањања разградних продуката метаболизма и токсичних материја из крвотока.
„Такође, у њој се производе албумини, протеини важни за одржавање волумена циркулишуће течности. Значајна је и јер се у њој складиште витамини А, Д, Е, К, Б12, као и неки елементи попут гвожђа и бакра. Такође, учествује у метаболизму шећера. Базична процена стања јетре, односно преглед јетре, поред клиничког прегледа пацијента подразумева и ултразвучни преглед трбуха, али и специфичне лабораторијске параметре којима се процењује њена функција и интегритет“, каже за еКлиника портал др Милош Брацановић, специјалиста опште и субспецијалиста дигестивне хирургије.
© Sputnik / Маријана КолаковићДр Милош Брацановић, специјалиста опште и субспецијалиста дигестивне хирургије
Др Милош Брацановић, специјалиста опште и субспецијалиста дигестивне хирургије - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Др Милош Брацановић, специјалиста опште и субспецијалиста дигестивне хирургије

Најчешће болести јетре

Најчешће болести јетре су хепатитиси, цироза и тумори. Хепатитиси, објашњавa доктор, подразумевају инфламацију ткива јетре било да су инфективне природе изазвани вирусима хепатитиса А, Б или Ц, или неинфективног порекла, узроковани алкохолизмом и гојазношћу. Један од симптома хепатитиса је жутица, жута пребојеност коже, слузнице и беоњача, настала као последица повишених вредности билирубина у крви. Важно је истаћи да оштећења изазвана хепатитисима повећавају ризик од настанка цирозе, а потом и малигних обољења јетре, упозорава доктор Брацановић и додаје:
„Цироза је најчешће узрокована прекомерним конзумирањем алкохола. Доказано је да је ризик од настанка цирозе већи код пацијената који чешће и у већој количини конзумирају алкохол. Са друге стране, неалкохолна цироза доводи се у везу са гојазношћу, високим вредностима холестерола и триглицерида у крви и дијабетесом типа 2. Сви наведени фактори ризика сами по себи неће изазвати болест, али значајно доприносе учесталости оболевања.“
У цирози јетра постепено губи способност да обавља своје функције. Симптоми цирозе су губитак апетита, мучнина, губитак тежине и мишићне масе, замарање, али и неки специфични као што је појава жутице или спонтано насталих модрица по телу, прецизира хирург.

Јетра и малигни тумори

Поред цирозе, све учесталије се јављају и малигни тумори јетре. Деле се, према Брацановићевим речима, на примарне и метастатске.
„Примарни малигнитети јетре чешће се јављају код пацијената са хепатитисима и цирозом него у општој популацији. Настанак ових карцинома доводи се и у везу са појединим пестицидима, афлатоксином и употребом стероида. Дијагноза се поставља након клиничког прегледа, лабораторијских тестова и радиолошких испитивања. Обично се започиње ултразвуком абдомена уз допунски преглед компјутеризованом томографијом или магнетном резонанцом. Биопсија, односно узимање узорка ткива тумора и патолошка анализа промене потврђују дијагнозу малигног тумора. Хепатоцелуларни и холангиоцелуларни карциноми захтевају комплексно лечење. Оно најчешће подразумева сложене хируршке процедуре у комбинацији са хемиотерапијом и другим терапијским могућностима“, објашњава др Брацановић и наводи да одабир метода лечења зависи од величине и локализације тумора, броја промена и њиховог односа са крвним судовима. Али, и постојања придружених болести, попут цирозе.
© AP Photo / Erskine PalmerЧестице вируса хепатитиса Б, означене наранџастом бојом
Фотографија електронског микроскопа приказује честице вируса хепатитиса Б, означене наранџастом бојом - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Честице вируса хепатитиса Б, означене наранџастом бојом

Веза између метастаза у јетри и других карцинома

Кад је реч о метастазама у јетри, оне, истиче доктор Милош Брацановић, најчешће потичу од карцинома доњег дигестивног тракта, доминантно дебелог црева. Како је учесталост јављања карцинома дебелог црева у порасту, тако се, констатује дигестивни хирург, и метастазе у јетри све чешће дијагностикују и лече. Као и код примарних тумора, у лечењу метастатске болести јетре примењују се различите процедуре, указује доктор и наглашава да у спречавању болести јетре кључну улогу имају здраве животне навике.

Може ли јетра да се сачува и како

„Треба избегавати уношења токсичних материја путем хране, јер се продукти тих штетних материја филтрирају у јетри и могу довести до дугорочних последица. Прекомерна употреба алкохола доводи до оштећења многих органа, али првенствено јетре. Гојазност је све учесталији фактор ризика за болести јетре, те су умерена и балансирана исхрана од велике важности. Вакцинација против хепатитиса Б има значајну улогу, јер се код оболелих од хепатитиса значајно чешће јављају друге болести јетре. И на крају, редовни систематски прегледи имају за циљ да дијагностику обољења јетре у раној фази, када су и шансе за излечење највеће“ закључује у разговору за доктор Милош Брацановић.
Ћелике рака и нервне ћелије - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Исхрана против рака – баланс биљних и животињских намирница
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала