СВЕТ

Северна Кореја направила први шпијунски војни сателит, Ким Џонг Ун наредио лансирање /фото/

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун саопштио је да је његова земља завршила развој свог првог војног шпијунског сателита и наредио званичницима да спроведу његово лансирање у складу са плановима.
Sputnik
Ким Џонг Ун је нагласио да је јачање извиђачких способности приоритет за „супротстављање претњама из САД и Јужне Кореје“, известила је данас севернокорејска државна агенција КЦНА.
Северна Кореја је у децембру спровела оно што је назвала важном „завршном фазом“ теста за шпијунски сателит и саопштила да ће завршити припреме за лансирање до априла.
Током посете Државној агенцији за развој ваздухопловства у уторак, Ким је позвао на лансирање сателита према распореду и наредио распоређивање више извиђачких сателита на различитим орбитама како би се ојачале могућности надзора, саопштила је КЦНА.
Према извештају, израда сателита је завршена, али није прецизирано када је планирани датум лансирања.
„Обезбеђивање информација у реалном времену о војном сценарију непријатељских снага је најважнији задатак“, рекао је Ким.
Он је осудио распоређивање америчких стратешких средстава у региону као покушај „да се Јужна Кореја претвори у напредну базу за агресију и арсенал за рат“.
Кимова посета свемирској агенцији долази само неколико дана након што је Северна Кореја тестирала нову интерконтиненталну балистичку ракету на чврсто гориво.
После овог лансирања Јужна Кореја, Сједињене Америчке Државе и Јапан започели су у понедељак заједничку војну вежбу противракетне одбране у међународним водама Источног мора.
СВЕТ
Пуцњава у Жутом мору: Јужнокорејска војска испалила хице на севернокорејски брод
Коментар