- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Северна Кореја направила први шпијунски војни сателит, Ким Џонг Ун наредио лансирање /фото/

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceКим Џонг Ун са ћерком у Националном центру за развој аеронаутике
Ким Џонг Ун са ћерком у Националном центру за развој аеронаутике - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун саопштио је да је његова земља завршила развој свог првог војног шпијунског сателита и наредио званичницима да спроведу његово лансирање у складу са плановима.
Ким Џонг Ун је нагласио да је јачање извиђачких способности приоритет за „супротстављање претњама из САД и Јужне Кореје“, известила је данас севернокорејска државна агенција КЦНА.
Северна Кореја је у децембру спровела оно што је назвала важном „завршном фазом“ теста за шпијунски сателит и саопштила да ће завршити припреме за лансирање до априла.
Током посете Државној агенцији за развој ваздухопловства у уторак, Ким је позвао на лансирање сателита према распореду и наредио распоређивање више извиђачких сателита на различитим орбитама како би се ојачале могућности надзора, саопштила је КЦНА.
Према извештају, израда сателита је завршена, али није прецизирано када је планирани датум лансирања.
„Обезбеђивање информација у реалном времену о војном сценарију непријатељских снага је најважнији задатак“, рекао је Ким.
Он је осудио распоређивање америчких стратешких средстава у региону као покушај „да се Јужна Кореја претвори у напредну базу за агресију и арсенал за рат“.
Кимова посета свемирској агенцији долази само неколико дана након што је Северна Кореја тестирала нову интерконтиненталну балистичку ракету на чврсто гориво.
После овог лансирања Јужна Кореја, Сједињене Америчке Државе и Јапан започели су у понедељак заједничку војну вежбу противракетне одбране у међународним водама Источног мора.
Морнарица Јужне Кореје - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
СВЕТ
Пуцњава у Жутом мору: Јужнокорејска војска испалила хице на севернокорејски брод
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала