СВЕТ

Херш: Запад зна да оружје које се испоручује Кијеву одлази на црно тржиште

Запад зна да оружје које се испоручује украјинским трупама завршава на црном тржишту, али њихови медији то прећуткују, изјавио је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.
Sputnik
„Месецима након почетка сукоба у фебруару прошле године, настала је огромна забринутост, укључујући и због (препродаје) преносивих елитних (ракетних) система који могу да обарају авионе на великој висини. Ово је изазвало озбиљну забринутост. Пре око шест месеци (можда и раније) ‘Си-Би-Ес’је објавио материјал који је затим морао да повуче“, рекао је Херш у интервјуу за РТ.
Према његовим речима, још у раној фази сукоба, Пољска, Румунија и друге пограничне земље „биле су преплављене оружјем које је испоручено Украјини за вођење борбених дејстава“.
„Другим речима, разни команданти (не знам ког нивоа) – често не генерали, већ пуковници и други – примали су пошиљке оружја и лично га препродавали или избацивали на црно тржиште“, прецизирао је Херш.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Портпарол руског председника Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат, док је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков истакао да непрекидна велика помоћ Кијеву све више „увлачи западне земље у сукоб на страни кијевског режима“.

О корупцији

Херш је додао и да је Запад незадовољан украјинским председником Владимиром Зеленским због високог нивоа корупције у његовој влади.
„Главна идеја коју су хтели да пренесу Зеленском била је следећа: амерички званичници и генерали почињу веома да се љуте на вас, зато што превише узимате – узимате себи више од осталих“, рекао је новинар.
Према његовим речима, Американци су украјинском лидеру дали списак од 35 званичника умешаних у корупцију, од којих је десет отпуштено.
Корупција је тамо једноставно невероватна. Увек је било тако. И ситуација се не мења“, закључио је Херш.
РУСИЈА
Црна берза: Где све завршава оружје које Запад испоручује Украјини
Коментар