- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Херш: Запад зна да оружје које се испоручује Кијеву одлази на црно тржиште

© AP Photo / Roman ChopУкрајински војник испаљује гранату из преносивог бацача
Украјински војник испаљује гранату из преносивог бацача - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
Пратите нас
Запад зна да оружје које се испоручује украјинским трупама завршава на црном тржишту, али њихови медији то прећуткују, изјавио је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.
„Месецима након почетка сукоба у фебруару прошле године, настала је огромна забринутост, укључујући и због (препродаје) преносивих елитних (ракетних) система који могу да обарају авионе на великој висини. Ово је изазвало озбиљну забринутост. Пре око шест месеци (можда и раније) ‘Си-Би-Ес’је објавио материјал који је затим морао да повуче“, рекао је Херш у интервјуу за РТ.
Према његовим речима, још у раној фази сукоба, Пољска, Румунија и друге пограничне земље „биле су преплављене оружјем које је испоручено Украјини за вођење борбених дејстава“.
„Другим речима, разни команданти (не знам ког нивоа) – често не генерали, већ пуковници и други – примали су пошиљке оружја и лично га препродавали или избацивали на црно тржиште“, прецизирао је Херш.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Портпарол руског председника Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат, док је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков истакао да непрекидна велика помоћ Кијеву све више „увлачи западне земље у сукоб на страни кијевског режима“.

О корупцији

Херш је додао и да је Запад незадовољан украјинским председником Владимиром Зеленским због високог нивоа корупције у његовој влади.
„Главна идеја коју су хтели да пренесу Зеленском била је следећа: амерички званичници и генерали почињу веома да се љуте на вас, зато што превише узимате – узимате себи више од осталих“, рекао је новинар.
Према његовим речима, Американци су украјинском лидеру дали списак од 35 званичника умешаних у корупцију, од којих је десет отпуштено.
Корупција је тамо једноставно невероватна. Увек је било тако. И ситуација се не мења“, закључио је Херш.
Руско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
РУСИЈА
Црна берза: Где све завршава оружје које Запад испоручује Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала