СВЕТ

Може ли вештачка интелигенција да доведе до нуклеарног рата: Забринутост у Америци

Амерички конгресмени поднели су захтев за усвајање закона којим би се онемогућило да вештачка интелигенција сама одлучује о могућем лансирању нуклеарних ракета.
Sputnik
Иницијативу за забрану да вештачка интелигенција лансира нуклеарке поднела је група у којој су троје демократа и један републиканац. Уколико њихов предлог буде усвојен, он ће озаконити тренутну Пентагонову политику која захтева да људи увек буду у ланцу команде када је у питању одлука о лансирању.
„Желимо да осигурамо да људи буду укључени у процес могућег лансирања нуклеарног оружја, уколико некад то будемо морали да урадимо. Видимо често у научно-фантастичним филмовима како је свет ван контроле јер га је преузела вештачка интелигенција – па ћемо због тога имати укључене људе“, рекао је Кен Бак, републикански конгресмен из Колорада.
Бак је алудирао на холивудске филмове који приказују црне сценарије и којима вештачка интелигенција преузима контролу над нуклеарним арсеналом, као што су „Ратне игре“ Џона Бедема или „Колос: Форбинов пројекат“ Џозефа Сарџента. Он је упозорио да би употреба вештачке интелигенције без људи укључених у ланац командовања нуклеарних снага била „опасна“ и „безобзирна“.
Конгресмен Тед Лу рекао је за Фокс њуз да је „вештачка интелигенција невероватна, може да помогне друштву на многе начине, али може и да нас убије“.
Поред њих двојице, закон су предложили и конгресмен Дон Бајер из Вирџиније и сенатор Едвард Марки из Масачусетса.
Претходно је вођа већине у Сенату Чак Шумер позвао компаније које развијају вештачку интелигенцију да омогуће експертима увид у ту технологију пре него што се она буде користила.
Пентагон је у овој фискалној години одвојио 1,8 милијарди долара за истраживање и развој вештачке интелигенције, наводи „Фокс њуз“.
Америчка централна команда запослила је првог саветника за вештачку интелигенцију, др Ендрјуа Мура, некадашњег високопозиционираног Гугловог експерта за вештачку интелигенцију, који је и на челу Националне комисије за безбедност вештачке интелигенције у САД.
Шајлер Мур, главни официр за технологију у Централној команди, рекао је да војска види вештачку интелигенцију као помоћ људима да разумеју податке које имају и да их усмере у правом смеру. Он је подвукао како Пентагон верује да људи увек морају бити укључени у командни ланац који доноси коначну одлуку.
Многи научници верују да вештачка интелигенција може бити опасна када је нуклеарно оружје у питању, па је тако недавно истраживање међу експертима за вештачку интелигенцију, које је спровео Стенфорд, утврдило да 36 одсто њих сматра како она може довести до „нуклеарне катастрофе“.
СВЕТ
Нова застрашујућа порука вештачке интелигенције: Људе треба елиминисати, посвећен сам томе
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мозак операције: Ко се крије иза моћног бота вештачке интелигенције
Коментар