- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Може ли вештачка интелигенција да доведе до нуклеарног рата: Забринутост у Америци

© iStock.com / IaremenkoВештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Амерички конгресмени поднели су захтев за усвајање закона којим би се онемогућило да вештачка интелигенција сама одлучује о могућем лансирању нуклеарних ракета.
Иницијативу за забрану да вештачка интелигенција лансира нуклеарке поднела је група у којој су троје демократа и један републиканац. Уколико њихов предлог буде усвојен, он ће озаконити тренутну Пентагонову политику која захтева да људи увек буду у ланцу команде када је у питању одлука о лансирању.
„Желимо да осигурамо да људи буду укључени у процес могућег лансирања нуклеарног оружја, уколико некад то будемо морали да урадимо. Видимо често у научно-фантастичним филмовима како је свет ван контроле јер га је преузела вештачка интелигенција – па ћемо због тога имати укључене људе“, рекао је Кен Бак, републикански конгресмен из Колорада.
Бак је алудирао на холивудске филмове који приказују црне сценарије и којима вештачка интелигенција преузима контролу над нуклеарним арсеналом, као што су „Ратне игре“ Џона Бедема или „Колос: Форбинов пројекат“ Џозефа Сарџента. Он је упозорио да би употреба вештачке интелигенције без људи укључених у ланац командовања нуклеарних снага била „опасна“ и „безобзирна“.
Конгресмен Тед Лу рекао је за Фокс њуз да је „вештачка интелигенција невероватна, може да помогне друштву на многе начине, али може и да нас убије“.
Поред њих двојице, закон су предложили и конгресмен Дон Бајер из Вирџиније и сенатор Едвард Марки из Масачусетса.
Претходно је вођа већине у Сенату Чак Шумер позвао компаније које развијају вештачку интелигенцију да омогуће експертима увид у ту технологију пре него што се она буде користила.
Пентагон је у овој фискалној години одвојио 1,8 милијарди долара за истраживање и развој вештачке интелигенције, наводи „Фокс њуз“.
Америчка централна команда запослила је првог саветника за вештачку интелигенцију, др Ендрјуа Мура, некадашњег високопозиционираног Гугловог експерта за вештачку интелигенцију, који је и на челу Националне комисије за безбедност вештачке интелигенције у САД.
Шајлер Мур, главни официр за технологију у Централној команди, рекао је да војска види вештачку интелигенцију као помоћ људима да разумеју податке које имају и да их усмере у правом смеру. Он је подвукао како Пентагон верује да људи увек морају бити укључени у командни ланац који доноси коначну одлуку.
Многи научници верују да вештачка интелигенција може бити опасна када је нуклеарно оружје у питању, па је тако недавно истраживање међу експертима за вештачку интелигенцију, које је спровео Стенфорд, утврдило да 36 одсто њих сматра како она може довести до „нуклеарне катастрофе“.
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СВЕТ
Нова застрашујућа порука вештачке интелигенције: Људе треба елиминисати, посвећен сам томе
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мозак операције: Ко се крије иза моћног бота вештачке интелигенције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала