СРБИЈА

Кфор се огласио о отварању моста на Ибру у Косовској Митровици

Поновно отварање моста на Ибру је питање које се мора решити политичким дијалогом, саопштио је Кфор, после одлуке албанских одборника у Северној Митровици да мост на Ибру који спаја јужни, алабански, и северни, српски део, отвори.
Sputnik
Мисија Кфора на Косову и Метохији истакла је да је њен задатак обезбеђења мира, али и обезбеђује неопходних услова да ЕУ води дијалог.

„Мисија Кфора предвођена НАТО-ом наставља да прати локални развој и остаје у потпуности фокусирана на свакодневну имплементацију свог мандата – заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. године – да обезбеди безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову. Кфор такође наставља да пружа неопходну безбедносну подршку како би дипломатски напори предвођени ЕУ могли да напредују“, наводи се у одговору Кфора, на питање које су добили из албанских медија „Газета Експрес“ - да ли би због отварања моста дошло до нарушавање стабилности у северном делу.

Подсећања ради, и високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ је након последње рунде преговора Србије и Косова у Бриселу изјавио да је забринут због безбедносне ситуације на северу Косова након ванредних избора који су одржани у четири општине, а из Кфора саопштавају да настављају да пружају безбедност становницима тог дела Косова, пишу приштински медији, преноси Косово онлајн.
СРБИЈА
Како ће Запад одговорити на мирни политички устанак Срба на КиМ
СРБИЈА
Самоопредељење победило у Лепосавићу и Северној Митровици, а ДПК у Звечану и Зубином Потоку
СРБИЈА
Србија није упала у клопку Запада и Приштине: Албанци добијају чвршћа два захтева из Београда
Коментар