Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Биралиште контејнер - Sputnik Србија

Самоопредељење победило у Лепосавићу и Северној Митровици, а ДПК у Звечану и Зубином Потоку

Пратите нас
На челу четири општине на северу КиМ у којима су одржани ванредни избори које се бојкотовале српске партије, наћи ће се кандидати албанских партија пошто су, како показују први резултати приштинске ЦИК, кандидати Самоопредељења победили у Лепосавићу и северној Митровици, док је Демократска партија Косова (ДПК) победила у Звечану и Зубином Потоку.
Срби су бојкотовали изборе јер нису испуњени захтеви за хитним оснивањем Заједнице српских општина, после 10 година чекања, и повлачењем специјалних полицијских јединица.
Гласање се одвијало у контејнерима, у присуству јаких снага, тзв. косовске полиције. Изашло је само 1.567 од укупно 45.095 бирача, а гласало је 13 Срба.
Циљ Приштине је да на овим изборима Албанци дођу на власт у општинама са српском већином.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:31 23.04.2023
Централна изборна комисија у Приштини објавила прелиминарне резултате избора
Централна изборна комисија у Приштини објавила је прелиминарне резултате ванредних локалних избора у четири општине на северу КиМ, према којима су кандидати Покрета Самоопредељење победили у Лепосавићу и на северу Косовске Митровице, а Демократска партија Косова (ДПК) у Звечану и Зубином потоку.
Кандидат Покрета Самоопредељење за градоначелника северног дела Косовске Митровице Ерден Атић освојио је 519 гласова или 66,5 одсто, а следе кандидат Демократске партије Косова Таулант Кељменди са 186 освојених гласова или 23,8 одсто и Бетим Османи из Грађанске иницијативе „Митровица“ са 75 гласова или 9,6 одсто.
У Лепосавићу је кандидат Самопредељења Љуљзим Хетеми добио 100 гласова или 73,5 одсто, док је Аљбуљена Бехљуљи-Хатеми из Демократске партије Косова добила 34 гласа или 25 одсто.
На изборном листићу налазио се и кандидат Партије косовских Срба Александар Јаблановић који је пре избора повукао кандидатуру, али је ипак добио два гласа.
У Зубином Потоку Измир Зећири из Демократске партије Косова добио је 196 гласова или 52,1 одсто, док је кандидату Самоопредељења Фљатрону Хасанију припало 180 гласова или 47,9 одсто.
У Звечану је кандидат Демократске партије Косова Иљир Пеци освојио 114 гласова или 60 одсто, Фетах Пеци из Самоопредељења је добио 73 гласа или 37,4 одсто, а независна кандидаткиња Светлана Пантовић пет гласова или 2,6 одсто.
Само 3,47 одсто, односно 1.567 од 45.095 уписаних бирача, искористило је бирачко право, показују подаци приштинске Централне изборне комисије. Према подацима ЦИК-а, у Северној Митровици је гласало 837 бирача (4.62%), у Зубином Потоку 385 (5.78%), у Звечану 204 (2.92.%), а у Лепосавићу 141 особа (1.06%).
Грађани са бирачким правом на северу Косовске Митровице, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку бирали су нове градоначелнике, док су у Лепосавићу и Звечану гласали и за нови састав скупштина општина.
22:16 23.04.2023
Амбасадор Француске у Приштини: Избори са тако мало бирача не доприносе политичком решењу
Амбасадор Француске у Приштини Оливије Геро оценио је, после избора у четири општине на северу Косова и Метохије, да гласање са тако мало бирача не доприноси политичком решењу.
Геро је на Твитер изразио жаљење због изостанка учешћа појединих партија.
Као позитивне тачке избора навео је „професионализам косовске полиције, Кфора и Еулекса“.
„Сада морамо применити Охридски споразум", додао је француски амбасадор.
22:12 23.04.2023
Радоичић: Српски народ неће дозволити да им општине воде они који су освојили један или два одсто гласова
Потпредседник Српске листе Милан Радоичић захвалио је Србима из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока на, како је истакао, ко зна који пут доказаном патриотизму, достојанству, части и јединству.
Радоичић је у саопштењу навео да онима који мисле да са један или два одсто гласова могу да воде општине на северу, може да поручи да им српски народ то никада неће дозволити.
Потпредседник Српске листе Милан Радоичић - Sputnik Србија
„На нама је да заједно са нашом државом Србијом и председником Александром Вучићем наставимо борбу за очување мира и права Срба да живе своји на своме. Надам се да су сви добро разумели јасну поруку коју им је српски народ са севера Косова и Метохије данас послао. Живела Србија!“, додао је Радоичић.
22:03 23.04.2023
Америчка амбасада у Приштини: Жалимо што нису учествовале све странке
Америчка амбасада у Приштини саопштила је да је став САД да су избори у четири општине на северу КиМ одржани у складу са уставним и законским захтевима тзв. Косова и изразила жаљење што све странке нису искористиле, како је наведено, своје демократско право да учествују на изборима.
„Учешће на изборима помаже да се осигура да лидери представљају становништво којем служе. Гласање је суштинска слобода демократских друштава", наводи се у саопштењу.
У саопштењу се каже да САД подржавају „разнолику, инклузивну, мултиетничку демократију на Косову и изборе који су у њеној суштини“.
Додаје да САД препознају, како тврде, напоре изборних званичника из Приштине да бирачка места ставе на располагање грађанима који желе да остваре своје право гласа, уз свођење на минимум могућих тензија.
Уједно изражавају захвалност на, како су навели, „професионализму косовској полицији, Мисији Европске уније за владавину права на Косову (Еулекс) и Кфору у обезбеђивању безбедног окружења за изборе“.
„Наставићемо да сарађујемо са свим релевантним странама о наредним корацима", поручила је амбасада и указала на важност и посвећеност САД пуној примени Охридског споразума.
21:00 23.04.2023
Самоопредељење прогласило победу у Лепосавићу и Северној Митровици, а у Звечану и Зубином Потоку ДПК
Покрет Самоопредељење премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија прогласио је победу у општинама Лепосавић и северна Косовска Митровица на данас одржаним ванредним локалним изборима на северу Косова и Метохије.
У Звечану и Зубином Потоку победили су кандидати Демократске партије Косова, наводи Коха диторе, позивајући се на неименове изворе
Посланик Самоопредељења Арменд Муја рекао је да је кандидат Самоопредељења на северу Косовске Митровице Ерден Атић добио 65 одсто гласова, док је кандидат Самопредељења у Лепосавићу Љуљзим Хетеми добио више од 70 одсто гласова.
Како наводи Коха, у Зубином Потоку је Измир Зећири из Демократске партије Косова добио 196 гласова, док је Флатрон Хасани из Самоопредељења добио 180 гласова.
У Звечану је, како пише Коха, Илир Пеци из Демократске партије Косова освојио 114 гласова, док је Фетах Пеци из Самоопредељења добио 73 гласа, пренео је Танјуг.
20:48 23.04.2023
Кандидат Самоопредељења прогласио победу у Северној Митровици
Кандидат Покрета Самоопредељење за градоначелника Северне Митровице Ерден Атић прогласио је вечерас победу на изборима у тој општини.
Атић је поручио да ће бити градоначелник свих грађана.
"Изашли смо као бирачи на ове изборе. Хвала свим грађанима. Бићу лидер свих грађана без разлике", рекао је он.
Упитан о изазовима са којима ће се суочити услед бојкота избора Срба, Атић је рекао да је „свесан и спреман за све изазове“, пренео је „Косово онлајн“.
20:04 23.04.2023
ЦИК: Гласало 1.567 од укупно 45.095 бирача
Према подацима приштинске централне изборне комисије, на ванредним изборима у четири општине на северу Косова и Метохије - Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, гласало је 1.567 бирача од укупно 45.095, односно 3,47 одсто.
Према подацима ЦИК-а, у Северној Митровици је гласлао 837 бирача (4,62%),
у Зубином Потоку своје гласачко право искористило је 385 бирача (5,78%), у Звечану је гласало 204 лица (2,92.%), а у Лепосавићу 141 особа (1,06%).
Председник ЦИК-а Крешник Радонићи рекао је на конференцији за новинаре по завршетку избора да је излазност била мала, те да се изборни дан завршио без инцидената.
Прелиминарни резултати очекују се вечерас око 20 часова.
19:10 23.04.2023
Куртеши: Срби бојкотовали изборе због директног утицаја Владе Србије и Српске Листе
Члан приштинске централне изборне комисије из покрета Самоопредељење Сами Куртеши тврди да су Срби на северу Косова и Метохије бојкотовали данашње изборе због директног утицаја Владе Србије и Српске листе.
Према његовим речима, главни разлог због којег Срби нису изашли на изборе је политички, јер Београд, како тврди, има огроман утицај на Србе који живе на Косову и Метохији.
Куртеши је рекао да је тако нешто за жаљење, јер на овим изборима, како је навео, "недостаје демографски легитимитет".
Куртеши је за КТВ истакао да Срби на северу бојкотују своје право које им гарантује Устав тзв. Косова. Он је оценио да су данашњи избори "легални и уставно легитимни", пренела је Коха.
Куртеши још тврди „да су претње и уцене су толико велике да се људи не усуђују да се изјасне на изборима“, пренео је Танјуг.
19:01 23.04.2023
Затворена биралишта, прелиминарни резултати очекују се пре 22 часа.
18:55 23.04.2023
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
СРБИЈА
Петковић: Гласало 13 Срба, потпуни фијаско Куртија и Османијеве /видео/
18:39 23.04.2023
У Северној Митровици нема бирача ни сат времена пред затварање биралишта
Сат времена пре краја гласања, у Северној Митровици готово да није било људи на бирачким местима.
Чланови Општинске изборне комисије седе испред контејнера, у којем се налазе гласачке кутије, и чекају да прође последњих 60 минута гласања и да затворе биралиште у 19 сати, како је предвиђено.
Бројање гласова, како је незванично речено Косово онлајну, обавиће се на самом бирачком месту, а касније ће изборни материјал бити проследњен у Центар за пребројавање у Косово Поље.
Такође, на улицама је приметно и смањено присуство тзв. косовске полиције, које је током дана било бројније.
17:47 23.04.2023
На многим местима и после подне празне гласачке кутије
У многим местима на северу Косова и Метохије гласачке кутије на биралиштима, до после подне остале су – празне.
На бирачком месту у Србовцу, у Звечану до после подне ниједан житељ тог места није изашао на гласање на ванредним изборима у четири општине на северу, пренео је Дукађини.
Иста слика и на гласачком месту у Бањској, јер ни тамо још увек није било изашлих бирача, пише Теве1.инфо и подсећа да у том месту, право гласа има 633 грађана.
Ни у Зубином потоку, у насељу Вељи брег чланови бирачког одбора данас немају посла.
„У највећем бирачком центру у Вељем Брегу, у Зубином потоку у којем има 4.111 људи са правом гласа, ниједан држављанин Србије није отишао у бирачки центар да гласа“, пренео је Теве1.инфо.
Бирачко место, преносе, налази се у „алтернативном простору“ на магистралном путу Зубин поток – Брњак.
Пишу и да је ситуација мирна, а да је тужилац Фетије Бајрами, која је раније дошао да изблиза сагледа ситуацију на изборима, констатовала да на том месту ни после осам сати од отварања биралишта нема бирача.
На том бирачком месту налазе се две патроле тзв. косовске полиције које су у сталном покрету.
Гласача нема ни у Брњаку мирно, где, како пише Индекс онлајн, до 14 сати није било бирача, пренео је „Косово онлајн“.
У том бирачком центру сви гласачи су Срби.
Званичник ЦИК-а Артан Мезраја рекао је за Индекс онлајн да је процес до сада протекао мирно.
Гласчке кутије и на другим бирачким местима током дана остале су без иједног убаченог листића.
17:14 23.04.2023
Прелиминарни резултати биће пре 22 часа
Члан Централне изборне комисије (ЦИК) из Покрета Самоопредељење Сами Куртеши најавио је да ће резултати данашњих избора у четири општине на северу бити веома брзо саопштени, пре 22 сата, због слабог одзива бирача.
Куртеши је за РТВ Дукађини рекао да ће, након затварања бирачких места, прелиминарни резултати бити веома брзо познати.
„Резултати могу бити објављени најкасније у 22 сата. ЦИК ће их имати раније. И пре 22 сата биће познати прелиминарни резултати", најавио је он, пренео је „Косово онлајн“.
16:15 23.04.2023
ЦИК: До 15.00 часова гласало око 2.4 одсто бирача
Централна изборна комисија саопштила је податке о излазности у четири општине на северу Косова и Метохије до 15.00 часова, наводећи да је на изборима у тим општинама гласало укупно 2,4 одсто бирача.
Од укупно 45.095 бирача гласало је 1.092.
У Лепосавићу је од 07.00 до 15.00 часова гласало 110 бирача, односно 0,83 одсто, док је у Зубином Потоку своје гласачко право искористило је 240 бирача – 3,6 процената.
У Звечану је гласало 145 гласача, односно 2,07 одсто, а у Северној Митровици 597 бирача или 3,03 одсто.
Портпарол Централне изборне комисије Ваљмир Ељези истакао је да изборни процес тече несметано, пренео је Танјуг.
Бирачка места затварају се у 19.00 часова.
15:48 23.04.2023
Свадбене сирене Срба прекинуле тишину поред контејнера
Сирене свадбене поворке Срба прекинуле су данас после поднева на кратко потпуну тишину поред металног контејнера уз магистрални пут у близини Лепосавића, у коме је предвиђено гласање на данашњим ванредним локалним изборима. Срби у овом делу Космета и не размишљају о гласању које је организовала Приштина, пренео је „Косово онлајн“.
На алтернативном месту где је постављен контејнер на Јарињу цео дан нема никога, само велики број полицајаца у панцирима са обе стране магистралног пута Јариње - Лепосавић.
14:44 23.04.2023
На три гласачка места у Зубином Потоку, на којима право гласа има 6.661 гласач, нико није изашао на изборе.
14:42 23.04.2023
Шведски дипломата: Важно је учествовати на изборима, али и ЗСО је важна
Амбасадор Шведске у Приштини Јонас Вестерлунд обишао је данас поједина гласачка места у Лепосавићу, а на питање Косово онлајна шта мисли о гласању у контејнерима рекао је да је „важно учествовати на свим демократским изборима и да са жаљењем констатује неучествовање Српске листе“.
Амбасадор је истакао и да би волео да је ситуација на северу Косова другачија.
„Ово је први пут да Српска листа бојкотује изборе. Онда је могуће имати изборе било где, највероватније у школама као пре. Српска листа је осам пута учествовала на изборима. Ово је први пут да не учествују нажалост. Али према Уставу Косова избори се морају одржати и то је одлука председника“, рекао је Вестерлунд.
На питање на који начин ће гласовима само троје људи на једном бирачком месту избори бити признати као успешни, шведски амбасадор је рекао да је још рано да се прича о томе и да ће „сутра моћи да се донесу закључци“.
„Али сада мислим да је важно учествовати у изборима. Наравно да разумемо да је важно за обе стране да се спроведе оно што је договорено у фебруару и марту у Охридском споразуму. Део тога је обавеза Приштине да формира ЗСО. То је такође важно. Али је и важно учествовати на изборима“, рекао је шведски дипломата, чија земља председава Европском унијом.
14:21 23.04.2023
Извршни директор Демократског института Косова Исмет Криезиу рекао је да су околности у којима се одвија изборни процес на северу Косова неприкладне и додао да избори у четири општине нису слободни, фер и равноправни.
Према његовим речима, изборни процес на северу данас „више личи на импровизацију и не испуњава потребне стандарде“.
13:48 23.04.2023
Специјална јединица тзв. косовске полиције обезбеђује кућу Слађане Пантовић, кандидата за градоначелника Звечана, тврде медији у Приштини.
13:25 23.04.2023
Ђурић: Избори у полицијским станицама, корак уназад у нормализацији и увреда за демократију
Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић поручио је да су локални избори који се данас одржавају у полицијским станицама на северу Косова корак уназад у процесу нормализације односа и увреда за демократију.
Ђурић је на Твитеру поручио да ниједан легитимни захтев српске заједнице заснован на договору није испуњен и да се њихов положај континуирано погоршава већ годину и по дана.
„Куртијева влада се руга међународној заједници поништавајући споразуме једностраним корацима на терену и брутализирајући Србе на Косову у свакој прилици. Бизарно је видети Куртија како иде стопама Слободана Милошевића. Потребан нам је потпуно другачији начин размишљања ако очекујемо да ће исходи бити другачији“, каже Ђурић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала