Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како ће Запад одговорити на мирни политички устанак Срба на КиМ

© AP Photo / Bojan SlavkovicЗастава Србије
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Избори који су одржани у режији Приштине на северу Косова и Метохије су преседан у светској демократији, а посебну тежину имају јер су не само одржани без Срба, већ и са тако малом излазношћу која се може поредити са статистичком грешком. Запад се због овога може сусрести са суровом реалношћу шта може да значи јединство Срба.
Ово је коментар професора др Стевице Деђанског, председника Центра за развој међународне сарадње, који се у потпуности слаже са изјавом председника Александра Вучића на ову тему да су се догодиле „тектонске промене" које више нико неће моћи да игнорише и "политички устанак" Срба на Косову и Метохији.

Запад ће тек да се замисли због овог потеза

Деђански истиче да је покушана деградација читавог једног народа овим процесом после кога су, што је посебно срамно, уследиле изјаве међународних званичника да Европа очекује да се наставе даље разговори Београда и Приштине.
„Да се наставе преговори на највишем нивоу … Председник Вучић им је рекао, и то ублажено, да они можда нису разумели да Срби не желе наметнута решења, али бојим се да су они, баш напротив, то јако добро разумели и баш ово и хтели да ураде,“ наводи Деђански.
Ово је, сматра он, до сада можда и највећа провокација за Београд, а што је најгоре међународна заједница очекује да ми то све прихватимо.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СРБИЈА
Вучић: Ово су тектонске промене - почео је политички устанак Срба /видео/
„А да онда они заврше свој посао без нашег отпора. Ово јединство Срба на КиМ које је исказано и изјаве српског председника показују да то неће ићи уопште тако лако како су замислили, и да су наше црвене линије ипак такве да не могу тако лако да се пређу,“ напомиње саговорник Спутњика.

Нема решења ако се не уваже интереси Срба са КиМ

Деђански се нада да ће Западна Европа, а посебно земље Квинте за које је председник Србије посебно нагласио да је ово и њихов неуспех колико и Аљбина Куртија, увидети да нису на правом путу ако хоће дијалог са Србијом.
„Надамо се да ће схватити да ће морати да уваже интерес Срба на КиМ, посебно на северу Косова а ако сами не схвате на нама је да их убедимо да без тога неће моћи да се реши проблем Косова и Метохије,“ каже Деђански.
Наш саговорник каже да је председник Србије јасно упутио поруку Западу речима да ми суштинског дијалога немамо и да добијамо наметнуте папире који иду у корист Приштине, јер Квинта подржава независно Косово.

Јединство Срба начин да им узвратимо ударац

„Председник је јасно упозорио Запад да не може више овако да се понаша ни према Србији ни према Србима на КиМ с обзиром да су Срби показали апсолутно јединство. То што је најавио ненасилан устанак Срба на КиМ је порука да неће дозволити да се са нама овако понашају и да нас неће отерати са КиМ овим потезом, јер ће Србија бранити свој народ, а ако су мислили да нас искључе из свих политичких деловања на КиМ видеће да ни то не функционише,“ каже Деђански.
Приштина је одржала изборе на северу Косова за градоначелнике четири српске општине тако што су распоређени контејнери, а гласало је само 13 Срба и знатно мање Албанаца него 2021. године, чак 449 Албанаца мање него на претходним изборима.
Они иначе не живе ту већ су их доводили а на више бирачких места нико није гласао. ОЕБС није посматрао изборе, нити европска посматрачка мисија.
Жандармерија на мосту у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
СРБИЈА
Све је срачунато: Покушај насилне интеграције четири општине у систем Приштине
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
СРБИЈА
Америчко лицемерје: Уместо казне, подршка Приштини за нелегалне изборе на северу
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Подкаст
Како Запад десет година обмањује Србију | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала