СВЕТ

Медији: ЕУ планира да положи интернет кабл по дну Црног мора како би смањила зависност од Русије

Европска унија планира да положи подводни интернет кабл по дну Црног мора како би унапредила конекцију са Грузијом и смањила зависност региона од копнених оптичких линија које пролазе кроз Русију, пише издање „Фајненшел тајмс“, позивајући се на документа Европске комисије.
Sputnik
Према саопштењу, кабл вредан 45 милиона евра и дужине 1.100 километара „повезаће земље чланице ЕУ са Кавказом преко међународних вода Црног мора“.
Издање такође наводи да су ЕУ и Грузија дефинисале потребу полагања таквог кабла 2021. године, али је украјински сукоб дао пројекту додатан импулс. Истовремено, питања која се тичу рокова реализације и изводљивости пројекта још увек су отворена.
На основу извора издања, могућност полагања кабла преко Црног мора такође проучава компанија „Водафон“. Пројекат под називом „Кардеса“ повезаће Украјину са Бугарском, Турском и Грузијом, а затим ће се наставити под земљом, повезујући се са Јерменијом, Казахстаном и даље са Азијом.
ЕУ такође планира да постави посебан електрични кабл по дну Црног мора у оквиру програма „Глобал Гејтвеј“, који ће повезати Мађарску и Румунију са Грузијом и Азербејџаном како би се повећала „безбедност испорука“ блока.
РУСИЈА
„Блумберг“: Запад разматра забрану транзита робе преко Русије
Коментар