- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: ЕУ планира да положи интернет кабл по дну Црног мора како би смањила зависност од Русије

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Пратите нас
Европска унија планира да положи подводни интернет кабл по дну Црног мора како би унапредила конекцију са Грузијом и смањила зависност региона од копнених оптичких линија које пролазе кроз Русију, пише издање „Фајненшел тајмс“, позивајући се на документа Европске комисије.
Према саопштењу, кабл вредан 45 милиона евра и дужине 1.100 километара „повезаће земље чланице ЕУ са Кавказом преко међународних вода Црног мора“.
Издање такође наводи да су ЕУ и Грузија дефинисале потребу полагања таквог кабла 2021. године, али је украјински сукоб дао пројекту додатан импулс. Истовремено, питања која се тичу рокова реализације и изводљивости пројекта још увек су отворена.
На основу извора издања, могућност полагања кабла преко Црног мора такође проучава компанија „Водафон“. Пројекат под називом „Кардеса“ повезаће Украјину са Бугарском, Турском и Грузијом, а затим ће се наставити под земљом, повезујући се са Јерменијом, Казахстаном и даље са Азијом.
ЕУ такође планира да постави посебан електрични кабл по дну Црног мора у оквиру програма „Глобал Гејтвеј“, који ће повезати Мађарску и Румунију са Грузијом и Азербејџаном како би се повећала „безбедност испорука“ блока.
Парламентарна скупштина ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
РУСИЈА
„Блумберг“: Запад разматра забрану транзита робе преко Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала