РУСИЈА

Украјинска комисија стигла у Кијевско-печерску лавру, верници бране манастир /видео/

Око сто парохијана канонске Украјинске православне цркве, међу којима је било много жена и деце, дошли су да бране Кијевско-печерску лавру од комисије која је покушала да запечати неколико манастирских објеката.
Sputnik
По речима очевидаца, окупљени верници блокирали су приступ 45. и 69. корпусу Кијевско-печерске лавре које су покушали да запечате представници државног споменика 'Кијевска лавра'. Верници су донели велику икону светаца Кијевско-печерске лавре, молили су се и певали црквене песме.
На лицу места дежура и полиција, а испред Лавре има и провокатора који се свађају са верницима.
Претходно је украјинско Министарство културе саопштило да комисија намерава да провери и запечати пет објеката на територији Кијевско-печерске лавре. Након тога су верници блокирали приступ комисије 69. корпусу.
Раније је адвокат манастира Никита Чекман објавио указ Министарства културе и информационе политике Украјине у коме се наводи да је ресор формирао комисију која ће запечатити објекте Кијевске лавре. Монаси УПЦ су позвани да напусте објекте до 4. јула. Из Украјинске православне цркве је саопштено да је такав захтев нелегитиман.
РУСИЈА
Терор и самовоља Кијева: Монаси морају да напусте Лавру до 4. јула
Коментар